Stiri: Sanatate

Institutul Cantacuzino: Brânza Brădet nu este sursa îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş

09.03.2016

Institutul Cantacuzino a anunţat că sursa îmbonăvirii bebeluşilor din Argeş nu este branza produsă de compania Brădet şi nici carnea de pui. Instituţia precizează că au fost prelevate trei tulpini umane, obţinute de la trei copii din judeţele Argeş, Sibiu şi Bacău, diagnosticaţi cu infecţie cu E.Coli tip VTEC O26, la care s-au adăugat şase tulpini de E.Coli O26 prelevate dintr-un lot de brânză de la Brădet (două tulpini) şi din carne de pui (patru tulpini).

„Tulpinile de la copii sunt diferite între ele (confirmând aşteptările întrucât nu erau indicaţii de înrudire epidemiologică a cazurilor respective) şi diferite de cele din brânză şi carne (din nou confirmând, întrucât nu existau date epidemiologice sugestive că aceste alimente ar fi fost consumate de vreunul dintre copii)”, au explicat reprezentanţii Institutului.

Rezultatele analizelor vor fi transmise specialiştilor străini care au fost în februarie în ţara noastră pentru a ajuta investigaţia epidemiologică. Aşadar, rezultatul final al analizelor prin care s-au comparat profilul genetic al unor tulpini de E.Coli O26 izolate de la pacienţi cu cele izolate de IISPV din brânză şi carne de pui confirmă că acestea nu sunt identice.

Astăzi, 9 martie, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” mai sunt internați trei copii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic (SHU). Medicii au informat Ministerul Sănătăți, că în condiţiile menţinerii evoluției favorabile a stării acestora, până la sfârșitul acestei săptămâni, o parte dintre ei vor putea fi externați.

Toți cei trei bebeluşi sunt internați în secția de nefrologie, acolo unde primesc tratament de specialitate. Doar unul dintre aceștia mai este supus procedurilor de dializă peritoneală, copiii având o stare bună de sănătate cu evoluție favorabilă.