Slide

Stiri: Sanatate

Institutul Clinic Fundeni a inaugurat un departament dedicat pacienților cu hemofilie

22.02.2015

Începând din februarie, pacienții cu hemofilie beneficiază de un departament special amenajat la Institutul Clinic Fundeni, unde vor putea fi preluați de o echipă multidisciplinară conform recomandărilor europene.

„Intrăm în normalitate. Practic, am reușit să ne organizăm si să oferim pacienților șansa de a beneficia de un concept unitar de abordare a pacienților cu hemofilie: tratament și monitorizare. Echipa care se va ocupa de fiecare pacient în parte este formată din: specialist hematolog, fizioterapeut, psiholog, pediatru – dacă vorbim despre copii – și orice altă specialitate este nevoie, în funcție de situația fiecărui pacient în parte”, a afirmat conf. dr. Carmen Orban, directorul Institutului Clinic Fundeni.

Departamentul este situat in clădirea pricipală a Institutului Clinic Fundeni, într-un spațiu amenajat cu două cabinete de consultații și cu facilități pentru pacienții cu dizabilități.

„În acest departament vom putea diagnostica, monitoriza si trata pacienții cu hemofilie în condiții optime. Ceea ce trebuie însă să înțeleagă pacienții este că responsabilitatea trebuie împărțită. Există pacienți care ajung târziu, după câteva ore după incidentul care le-a provocat sângerarea sau chiar după câteva zile. Ideal este ca pacientul să se prezinte la spital în maximum doua ore de la incident”, declară Adriana Diaconu, medic pediatru la Institutul Clinic Fundeni.

În România, datorită alocării unui buget separat pentru profilaxie, la această oră toți copiii cu forma severă pot beneficia de tratamentul standard recomandat de ghidurile europene. Practic, acești copii pot avea o viață normală.

„Vin cu plăcere în orice spital care mai face un pas spre normalitate. La Institutul Clinic Fundeni am venit de multe ori, de fiecare dată pentru a constata că s-a mai întâmplat ceva de bine. Așa cum se întâmplă și astăzi, când are loc inaugurarea oficială a departamentului dedicat pacienților cu hemofilie. Rezultatele echipei sunt demne de apreciere. Îmi permit o completare. Pentru că Institutul a avut argumente puternic fondate s-a ajuns la mărirea de 40% a bugetului alocat pentru hemofilie. Anul acesta vom merge pe aceeași formulă până la retificarea bugetară, când bugetul alocat poate crește. Cu un tratament adecvat, confortul de viață al pacienților este aproape de normalitate. Pe lângă ajutorul statului, trebuie să mulțumim și celor care au oferit un ajutor complementar, companiei farmaceutice care a sponsorizat acest departament. Vom continua investițiile la Institutul Clinic Fundeni, sperăm să menținem ritmul”, a declarat Nicolae Bănicioiu, Ministrul Sănătății.

Spațiul departamentului destinat pacienților a fost amenajat cu suportul companiei Baxter Healthcare România.