Inteligența emoțională artificială. Ce este inteligența emoțională artificială și în ce domenii se poate utiliza? Vă puteți imagina o lume în care calculatoarele interpretează emoțiile oamenilor și își adaptează comportamentul pentru a da răspunsuri adecvate acestor emoții? Dacă nu, trebuie să știți că inteligența emoțională artificială, cunoscută și sub denumirea de „emotion AI” or „affective computing” este deja folosită pentru a dezvolta sisteme și produse care pot recunoaște, interpreta, procesa și simula afectele umane. În psihologie, un „afect” este un termen folosit pentru a descrie reacția, emoțiile sau sentimentele.
Inteligența emoțională artificială măsoară, înțelege, simulează și reacționează la emoțiile umane
Domeniul marketingului și inteligența emoțională artificială
La ce v-ați gândit când ați văzut o reclamă pe internet sau la TV? V-ați amuzat? Ați fost confuz? V-a determinat să cumpărați acel produs sau nu?
În urmă cu câțiva ani, companiile de marketing și publicitate ar fi dat orice să afle răspunsul la aceste întrebări. Acum însă, noile tehnologii din sectorul inteligenței artificiale învață și recunosc emoțiile umane și folosesc aceste cunoștințe pentru a îmbunătăți și a analiza modul în care oamenii privesc brandurile.
Așadar, o serie de companii lucrează deja pentru a le oferi calculatoarelor capacitatea de a ne citi sentimentele și de a reacționa în diverse moduri în care până acum am considerat că puteau reacționa doar oamenii. Printre aceste companii se numără și Affectiva, o companie de tehnologie care se ocupă cu analiza emoțiilor, sau Realeyes, o companie de tehnologie a emoțiilor.
O serie de companii lucrează deja pentru a le oferi calculatoarelor capacitatea de a ne citi sentimentele
Prima companie a fost dezvoltată de MIT’s Media Lab din cadrul Massachusetts Institute of Technology, iar cea de-a doua a fost creată în cadrul Universității Oxford.
Brandurile știu că emoțiile sunt cele care influențează comportamentul consumatorilor și luarea deciziilor de cumpărare. Așadar, acestea sunt dispuse să investească în cercetarea de piață pentru a înțelege implicarea emoțională a consumatorilor.
Inteligența emoțională artificială. Affectiva
Affectiva a dezvoltat un software pentru a recunoaște emoțiile umane bazate pe indicii faciale sau răspunsuri fiziologice. Acest program folosește o cameră web pentru a urmări zâmbetele, grimasele, încruntările utilizatorilor și măsoară nivelurile de:
- surpriză,
- amuzament
- confuzie
Affectiva este un program dezvoltat de MIT’s Media Lab din cadrul Massachusetts Institute of Technology
De asemenea, aplicația utilizează o cameră web pentru a măsura ritmul cardiac al unei persoane fără a purta un senzor, urmărind schimbările de culoare alei feței, care se schimbă în funcție de variațiile bătăilor inimii.
Inteligența emoțională artificială. Realeyes
Prin comparație, Realeyes utilizează webcam-uri, precum și viziunea computerului și învățarea automată, pentru a măsura cum se simt oamenii în timp ce urmăresc conținut video online.
Citește și Cele mai căutate limbaje de programare 2019. Ce trebuie să înveți pentru a avea o carieră promițătoare în programare?
Așadar, potențialul de marketing al acestei noi tehnologii este imens. Mordor Intelligence estimează că piața globală de detectare și recunoaștere a emoțiilor va avea o rată medie de creștere compusă de 32,7% în următorii cinci ani.
Potențialul de marketing al acestei noi tehnologii este imens
Domeniul medical și inteligența emoțională artificială
Totuși, inteligența emoțională artificială nu este utilizată doar în marketing, ci și pentru identificarea problemelor de sănătate mintală.
CompanionMx oferă deja o aplicație de monitorizare a sănătății mintale care poate identifica semne de schimbare de dispoziție și anxietate atunci când cineva vorbește la telefon.
De asemenea, MIT Media Lab a creat un dispozitiv portabil, numit BioEssence, care sesizează schimbările bătăilor inimii pentru a identifica durerea, stresul și frustrarea, iar apoi eliberează un miros care să ajute persoana să treacă de acea stare emoțională.
Citește și Industry 4.0. Ce reprezintă și cum ne afectează activitatea?
Inteligența emoțională artificială ar putea ajuta și persoanele care suferă de autism, care se luptă zilnic pentru a înțelege și exprima aspecte emoționale atunci când comunică. Un dispozitiv portabil i-ar putea ajuta pe cei cu autism să:
- „citească” emoțiile altora
- răspundă în mod corespunzător celorlalte persoane
Inteligența emoțională artificială ar putea ajuta și persoanele care suferă de autism
Partea „întunecată” a inteligenței emoționale artificiale
Există totuși și o parte „întunecată” în ceea ce privește inteligența emoțională artificială: manipularea și controlul politic sau marketingul înșelător.
Unele voci susțin că programele de inteligență emoțională artificială ar trebui interzise. Conform unui raport realizat de Institutul de Cercetare AI Now, acest tip de programe ar trebui să nu se aplice în domenii care ar putea afecta viața oamenilor.
În plus, conform datelor publicate de Asociația pentru Științe Psihologice, care a analizat peste 1.000 de lucrări despre detectarea emoțiilor, s-a ajuns la concluzia că este foarte greu să te bazezi pe expresiile faciale pentru a spune cu exactitate cum se simte cineva.
Recunoașterea emoțiilor și inteligența artificială emoțională reprezintă o piață estimată la 20 de miliarde de dolari, confom AI Now. În plus, estimările arată că acest concept va avea, în următorii ani, o creștere remarcabilă.
Nimeni nu se îndoiește de faptul că există multe moduri prin care o astfel de tehnologie ar putea fi utilizată greșit, imoral și ilegal. Pot exista abuzuri, însă depinde doar de noi să ne dăm seama cum vom dezvolta și folosi toate aceste oportunități oferite de dezvoltarea tehnologică, astfel încât să beneficiem de avantajele pe care ea ni le poate aduce.
Așadar, chiar dacă în prezent domeniul inteligenței emoționale artificiale se află încă la început de drum, cu siguranță în viitor dezvoltarea va fi una remarcabilă.
Citește și Prelucrarea limbajului natural. Cum funcționează și ce aplicații are lingvistica computațională?