Stiri: Economie

Interes sporit pentru investitorii străini în mineritul românesc

26.08.2015

Grupul Vast Resources, producător care activează în domeniul producției de minereu, și-a arătat interesul pentru noi investiții în sectorul de minerit din România. Pentru moment interesele de investiții ale grupului Vast Resources, din al cărui acționariat face parte și fondul de investiții Barclays, sunt îndreptate către zona Bihor, cariera Băița. Până în acest moment Vast Resources a investit circa 4 milioane de dolari în alte mine din Suceava și Baia Mare. În opinia investitorilor Vast Resources zona Băița din România ar putea avea un rol de test în ceea ce privește investițiile pe termen lung din România.

Planurile Vast Resources pentru sectorul de minerit din România fac referire la ”mărirea portofoliului de zone propice pentru minerit prin intermediul unor investiții la nivelul Băița-Bihor”, se precizează pe site-ul oficial al companiei.

Pe același portal se precizează că Vast Resources dorește menținerea unei relații excelente cu Remin SA pentru zona de interes Bihor. Acționariatul Vast Resources este compus din firme cu renume la nivel mondial, printre acestea fiind prezente Barclays, Hargreaves Lansdown sau Investec Walth and Investment.

Potrivit site-ului Vast Resources necesarul de investiții în zona Băița-Bihor este de 5 milioane de dolari, în timp ce proiecțiile de cash flow și profit ar putea ajunge la circa 217 milioane de dolari. Un cash flow pozitiv ar urma să fie înregistrat trimestrul doi din anul curent.

După o serie de analize și prognoze Vast Resources susține că la cariera Băița din Bihor s-ar afla 1.800.000 tone de cupru, zinc, argint și alte metale importante.  Durata de ”viață” a carierei din Bihor la nivel de exploatare zilnică s-ar întinde pe o perioadă de cincisprezece ani.

Conform Bloomberg Vast Resources mai deține, în afara României, o singură carieră în Africa, mai exact în Zimbabwe.

La nivelul României Vast Resources este coordonat de fiul fostului consul onorific al Australiei la București, George Prelea.