Slide

Stiri: Economie

Interesul companiilor din România pentru a intra pe piaţa turcă, în creştere

02.04.2015

Mihai Tudose, Ministrul Economiei, Comerțului și Turismului s-a întâlnit ieri cu Nihat Zeybekci,  Ministrul turc al Economiei, aflat în vizită oficială în România, eveniment ocazionat de prezenţa, la Bucureşti, a preşedintelui Republicii Turcia, Recep Taip Erdogan.

Cei doi demnitari au abordat, în cadrul discuțiilor, problematica bilaterală pe fiecare palier economic, precum şi perspectivele intensificării acesteia. Turcia îşi menţine statutul de prim partener comercial extracomunitar al României. În plus, există şanse reale de  creştere şi diversificare a comerțului bilateral.

Obiectivul comun este ca în următorii 4-5 ani nivelul schimburilor să ajungă la 8 miliarde euro (10 miliarde dolari americani).

„Interesul companiilor producătoare din România de a accesa piaţa turcă este în creştere”, a subliniat ministrul Tudose.

De asemenea, acesta a precizat că România este interesată de investiţiile reciproce în tehnologii din domeniul clusterelor inovative, crearea şi promovarea de produse moderne, cu grad înalt de competitivitate, dar și în domenii precum industria militară, productia de locomotive şi material rulant, echipamente energetice, petrochimie, producţia de bunuri electrocasnice, producţia de autoturisme şi componente auto, industria alimentară, industria materialelor de construcţii, construcţiile, turismul, parcurile industriale şi tehnologice, consultanţă în controlul echipamentelor nucleare, al materialului rulant.

De asemenea, a pus în evidenţă rolul dialogului interguvernamental în amplificarea parteneriatului economic, ce aduce un semnal pozitiv pentru mediile de afaceri din cele două ţări. Va fi înfiinţat un nou mecanism de cooperare economică şi comercială intre România şi Turcia ‚ Comisia Mixtă Economică şi Comercială (JETCO), pe baza unei Declaraţii interministeriale semnate astăzi, de cei doi demnitari,  în prezenţa preşedintelui Republicii Turcia şi a Prim-ministrului României. JETCO va aduce o abordare mai pragmatică a colaborării bilaterale.

Cei doi miniştri ai Economiei au subliniat necesitatea organizarii cât mai frecvente de Forumuri de afaceri bilaterale, următorul urmând a avea loc la Istanbul, până în luna iunie.

 “Dinamica relaţiilor economice ne obligă să ne întâlnim mai des, fie la Bucureşti, fie la Ankara, pentru a analiza şi a rezolva toate problemele care apar pe dimensiunea economică” a menţionat minisrtul român.