Stiri: Constructii

Interesul pentru segmentele rezidențial și retail se menține și în 2017

17.02.2017

În 2016, piața de terenuri din România a înregistrat o cerere crescută din partea segmentelor rezidențial și retail. Interesul pentru aceste segmente se va menține și pe parcursul anului 2017, iar atenția investitorilor se va îndrepta cu precădere spre dezvoltarea proiectelor rezidențiale și mixte, care pot oferi un ecosistem complet, arată cel mai recent raport al Colliers International.

Anul 2016 a reprezentat un punct de stabilitate pentru piața de terenuri datorită revenirii tranzacțiilor cu terenuri care au aparținut vechilor fabrici sau a acelor obținute în perioada pre-criză și nedezvoltate. Însă, din cauza obstacolelor administrative, multe tranzacții au fost amânate pentru 2017. Astfel, piața de terenuri poate înregistra rezultate foarte bune în decursul acestui an, nu numai în București, ci și în alte orașe majore din țară.

„Având în vedere că sectorul rezidențial se bucură de o amplă dezvoltare încă din 2015, investitorii vor dori să livreze proiectele cât mai repede, fiind interesați să achiziționeze terenuri cu autorizații deja emise. Atracțiile principale vor fi atât dezvoltarea proiectelor rezidențiale în apropierea polurilor de birouri, cât și a proiectelor mixte (rezidențial și birouri, rezidențial și retail sau toate trei funcțiunile). Dintre orașele țintă fac parte atât Capitala, cât și orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov”, a declarat Sînziana Oprea, Associate Director în cadrul departamentului de terenuri al Colliers International.

De asemenea, actori importanți din segmentul de retail vor continua să își consolideze poziția pe piață pentru extinderea ariei de acoperire prin achiziția de terenuri.

În plus, planurile de realizare a Magistralei 6, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni, aduc în discuție conturarea unui nou pol de birouri pe piața din București, ceea ce poate stârni interesul dezvoltatorilor pentru terenurile din Piața Presei și zonele adiacente.

„Terenurile din zona Bulevardului Expoziției și Piața Presei sunt o opțiune foarte bună pentru proiectele de birouri. Zona de nord rămâne interesantă pentru dezvoltările de birouri, însă așteptăm o creștere a potențialului și pentru dezvoltarea  de hoteluri și proiecte rezidențiale și de retail”, susține Sînziana Oprea.

În ceea ce privește prețurile, acestea nu au înregistrat creșteri majore, cu excepția locațiilor de top. Conform datelor Colliers International, prețurile tranzacțiilor din zona Floreasca – Barbu Văcărescu au fluctuat între 500 și 1.000 euro/mp, în zona de centru – vest între 450 și 600 euro/mp, iar în zona Timpuri Noi între 500 și 600 euro/mp.