Telecomunicatii

Internet of Behavior (IoB): Ce este şi cum ne va influenţa viaţa?

01.01.2021

Internetul Comportamentului ar putea deveni „arma” supremă în marketing. Internet of Behavior (IoB) sau Internetul Comportamentului, tradus în română, reprezintă o extensie a Internet of Things. Mai exact, pe măsură ce Internetul Lucrurilor s-a extins şi datele obţinute au devenit din ce în ce mai numeroase, companiile au fost nevoite să găsească modalităţi de a înţelege şi a utiliza toate aceste informaţii.

Un raport Gartner arată că până în anul 2023, activitatea online a peste 40% din populaţia globului va fi urmărită şi analizată astfel încât să se influenţeze comportamentele de achiziţie. Potrivit Gartner, IoB este încă la început, dar până la sfârșitul anului 2025, peste 50% din populația lumii va fi expusă la cel puțin un program IoB.

Internet of Behavior. Până la sfârșitul anului 2025, peste 50% din populația lumii va fi expusă la cel puțin un program IoB, conform Gartner

Internet of Behavior. Un ecosistem vast, în mare măsură automatizat

Faptul că firmele folosesc date privind clienţii nu este ceva nou. Situaţia se schimbă atunci când vorbim despre un ecosistem vast, în mare măsură automatizat, de procese analitice care urmăresc, adună și încearcă să interpreteze cantități uriașe de date pe care le generăm prin activitatea noastră pe internet.

Aici intervine ceea ce poartă numele de Internet of Behavior, care practic transformă datele obţinute de Internet of Things în ceva util. Aşadar, IoB se referă la un concept relativ nou și în plină dezvoltare, care încearcă să înțeleagă informaţiile adunate din activitatea online a utilizatorilor dintr-o perspectivă a psihologiei comportamentale.

Internet of Behavior este o combinaţie între tehnologie, analiza datelor şi ştiinţa comportamentală

Gote Nyman, fost profesor de psihologie la Universitatea din Helsinki, este cel care a susţinut, de mai bine de 10 ani, că modul în care ne comportăm poate fi extras din date. Pe de altă parte, tot el crede că IoB în sine este un proces extrem de complicat, iar statisticile ar putea să nu aibă puterea de a înţelege cu exactitate sensul vieții individuale. Totul se limitează, însă, la modul în care are loc înțelegerea științei comportamentale.

Internetul Comportamentului, din ce în ce mai implicat în viața și munca noastră

În previziuni strategice pentru 2021, Gartner a anunțat că Internetul Comportamentului este ceva de care vom deveni din ce în ce mai conștienți în viața și munca noastră de zi cu zi.

Conceptul se bazează pe modalităţile în care putem înţelege corect datele şi pe folosirea acestora în scopuri de marketing, din perspectiva psihologiei umane.

De exemplu, datele colectate de la utilizatori atunci când interacționează cu un site pe smartphone-ul lor pot fi diferite de modul în care vor interacționa cu site-ul de pe laptopul lor. Unde dau clic mai întâi, cum se realizează navigarea și, în cele din urmă, modul în care putem ajunge la o achiziţie, acestea sunt toate datele care pot fi colectate prin analize și este ceea ce constituie conceptul de Big Data. Însă se pune următoarea întrebare: odată culese toate aceste date, ce putem face cu ele? Aici intevine Internetul Comportamentelor.

Aşadar, IoB se referă la un proces prin care datele adunate de la utilizatori sunt analizate dintr-o perspectivă psihologică comportamentală, rezultatele acelei analize urmând să stea la baza unor noi strategii de marketing.

IoB se referă la un proces prin care datele adunate de la utilizatori sunt analizate dintr-o perspectivă psihologică comportamentală, rezultatele acelei analize urmând să stea la baza unor noi strategii de marketing

Aşadar, una din direcţiile strategice în marketing se va axa pe toată această analiză şi cel mai probabil companiile vor angaja persoane cu experiență în psihologia comportamentului, specialişti care sunt capabili să înţeleagă modul în care oamenii iau decizii de cumpărare.

Internet of Behavior. Un subiect sensibil

Orice companie care decide să-și proiecteze produsele, serviciile și strategiile de marketing printr-o abordare a Internet of Behavior trebuie să fie conștientă de responsabilitatea pe care o are.

Utilizarea datelor culese de la oameni trebuie făcută într-un mod transparent, pentru a respecta drepturile de confidențialitate.

Folosirea datelor adunate de la oameni trebuie făcută într-un mod transparent, pentru a respecta drepturile de confidențialitate

În plus, firmele care aleg să adopte IoB ca parte a strategiilor lor trebuie să fie sigure că deţin şi o strategie foarte bine pusă la punct de securitate cibernetică pentru a proteja toate acele date sensibile.

Internet of Behavior. Arma supremă în marketing?

Prin urmare, în curând, Internet of Behavior va deveni „arma” supremă în marketing. Însă, ţinând cont de faptul că IoB utilizează date personale, sunt puse o serie de probleme legate de etica utilizării acestui concept.

Internet of Behavior ar putea deveni ecosistemul care stabileşte comportamentul uman într-o lume digitală

Aşadar, dacă luăm în calcul estimările făcute de specialiştii din domeniul marketingului şi tehnologiei, peste câțiva ani, IoB va fi mult mai mult decât un acronim de la Internet of Behavior. Acest proces de interpretare va deveni ecosistemul care stabileşte comportamentul uman într-o lume digitală.

Gartner susține că IoB combină tehnologii axate pe urmărirea indivizilor, cum ar fi localizarea și recunoașterea facială, conectează datele și le analizează pentru a înţelege şi influenţa comportamentul uman. Acest lucru chiar este înfiorător dacă ne gândim la modul în care oamenii pot fi influenţaţi. Însă, deşi IoB este posibil din punct de vedere tehnic, vor urma o serie de dezbateri privind etica utilizării lui.

Citeşte şi Cele mai folosite aplicaţii din lume