Stiri: Constructii

Internet of Things influenţează chiar şi clădirile de birouri

11.05.2018

Proprietarii de clădiri de birouri şi nu numai înțeleg faptul că valorile pe care le utilizează pentru a evalua activele din portofoliile lor se schimbă, consideră Lucian Anghel, Fondator și CEO, EnergyPal-TimePal România și Facilities Management Services.

Astfel, schimbarea cerințelor clienților, obiectivele de sustenabilitate și fiabilitate energetică determină cererea pentru soluții inteligente de administrare a clădirilor office. Soluțiile date de tehnologia care include Internetul Lucrurilor (IoT) sunt scalabile, generează economii de costuri, îmbunătățind eficiența energetică și fiabilitatea și sporind satisfacția ocupanților.

Tendințele care se cristalizează în zona de clădiri inteligente și care includ în tehnologiile folosite și Internetul Lucrurilor (IoT):

1. Eficiența energetică

Obiectivele de sustenabilitate vor continua să conducă la adoptarea tehnologiei IoT pentru a avea clădiri de birouri inteligente.

„Reducerea amprentei de carbon a unei proprietăți necesită atât o monitorizare strictă, cât și o analiză detaliată a datelor privind utilizarea energiei în clădire. Senzorii și analizele avansate vor da informații în timp real administratorilor clădirilor să-și organizeze mai bine activitățile și să reducă risipa de energie care este dăunătoare pentru mediu”, a explicat Lucian Anghel.

Există mai multe exemple de utilizare a IoT pentru eficiența energetică:

  • Utilizarea senzorilor pentru controlul temperaturii si a iluminarii
  • Utilizarea dispozitivelor de acționare pentru comenzile HVAC
  • Aplicații complexe, cum ar fi automatizarea complete a gestionării energiei pentru o clădire

Tehnologia permite comunicarea tuturor datelor și alertelor către personalul relevant și ia în considerare previziunile meteorologice pentru a economisi costurile cu energia în timp real.

2. Optimizarea sistemelor clădirilor

De asemenea, creșterea eficienței operaționale are importanță mare în acest sector. În loc să adopte o abordare costisitoare pentru înlocuirea totală a sistemelor vechi, administratorii clădirilor de birouri pot îmbunătăți activitatea cu soluții tehnologice care să le permită să modernizeze sistemele existente cu ajutorul senzorilor si a actionarilor, furnizând date despre active în cloud.

Alte beneficii operaționale care decurg din implementarea tehnologiei IoT pentru clădirile inteligente sunt reprezentate de: reducerea timpului de instalare a echipamentelor și evitarea pierderilor din indisponibilizarea spatiilor.

3. Experiența de utilizare a spațiului

Întrucât consumatorii au un stil de viață conectat la tehnologie, crește cererea pentru mai multe spații deschise, colaborative, dar care oferă experiențe personalizate bazate pe preferințele ocupanților.

„Este un lucru normal ca, în clădirile de birouri, chiriașii să ajusteze cu ușurință setările de temperatură într-o anumită zonă prin intermediul unei aplicații dedicate, să găsească rapid o sală de conferințe disponibilă sau să știe cât este de mare coada la cantină înainte de a ajunge la etajul 15. Aceste experiențe personalizate aduc un avantaj proprietarilor si operatorilor de clădiri inteligente care doresc să atragă chriasi noi și să extinda duratele contractelor de inchiriere existente”, a mai spus Lucian Anghel.

4. Tehnologiile emergente

Machine Learning și Inteligența Artificială vor determina ca managementul clădirii să fie sarcină autonomă. Astfel, programele de Machine Learning permit sistemelor clădirilor să colecteze, să proceseze și să folosească informațiile colectate de la sisteme pentru a avea o perspectivă în timp real pentru ca administratorii clădirilor să poată lua decizii rapide cu privire la întreținere și alte operațiuni de operare.

„Alte tehnologii sunt cele care permit utilizarea imaginilor termice pentru a da posibilitatea managerilor să verifice echipamentele care funcţionează în afara intervalului normal de temperatură. Astfel acestea pot fi ușor detectate predictiv defecţiunile și întreținerea poate fi făcută înainte ca echipamentul să perturbe tot sistemul”, a mai spus fondatorul EnergyPal.