Stiri: Logistica

Oqema preia Stera Chemicals

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind activitatea Auto Italia

15.10.2022

Investigația Auto Italia. Consiliul Concurenței a anunțat că a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al Auto Italia Impex SRL, pe piața furnizării de piese de schimb originale pentru mărcile din portofoliul companiei.

Poziție dominantă pe piață

Autoritatea de concurență are indicii că Auto Italia ar fi abuzat de poziția sa dominantă pe piața furnizării de piese de schimb originale pentru mărcile din portofoliul companiei, atât prin aplicarea de condiții inegale pentru aceleași servicii oferite partenerilor comerciali, cât și prin ruperea relațiilor contractuale pe motiv că partenerul refuză să se supună unor condiții comerciale nejustificate.

Aceste practici pot crea dezavantaje concurențiale unor parteneri ai Auto Italia, afectând, astfel, concurența pe piața serviciilor de reparație și întreținere a autovehiculelor din România.

Auto Italia Impex SRL este importatorul oficial în România al brandurilor:

  • Fiat
  • Alfa Romeo
  • Jeep
  • Fiat Professional
  • Abarth
  • Maserati

Investigația Auto Italia. Inspecții inopinate

În cadrul acestei investigații, Consiliul Concurenței a desfășurat inspecții inopinate la Auto Italia Impex SRL, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti. Acestea sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

Anul trecut, autoritatea de concurență a declanșat o investigație privind posibila încălcare a legislației în domeniul concurenței, prin coordonarea comportamentului pe piață de către Auto Italia Impex SRL, o parte a firmelor de reparații autorizate din rețeaua Auto Italia și Uniqa Asigurări.

Citește și Consiliul Concurenței, recomandări pentru piața consultanței fiscale și auditului financiar