Stiri: IT&C

Investiţii Banca Mondială

Investigaţie lansată de Consiliul Concurenţei pe piaţa telecom

24.12.2021

Investigaţie Consiliul Concurenţei. Instituţia a anunţat că a declanșat două investigații ce vizează un posibil comportament abuziv al companiilor Orange România S.A. și, respectiv, RCS&RDS S.A. pe piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament.

Tarife excesive

Autoritatea de concurenţă deţine indicii că, fără a avea o justificare economică, fiecare dintre cele două companii a impus unui tarif excesiv, cel puțin pentru o parte dintre consumatorii săi, pentru emiterea avizului necesar pentru autorizarea executării construcției.

În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediul companiilor Orange și RCS&RDS, documentele ridicate aflându-se în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație.

Investigaţie Consiliul Concurenţei. Inspecţii inopinate

Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor relevante în vederea clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate.

Avize de amplasament

Pentru a obține autorizație de executare a unor lucrări de construcții sunt necesare avize de la administratorii/furnizorii de rețele, numite avize de amplasament.

Aceste avize, enumerate în certificatul de urbanism, sunt necesare pentru a se asigura că acea construcție propusă nu afectează în nici un fel rețelele deținute de aceștia.

De asemenea, în primăvara acestui an, autoritatea de concurență a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Telekom Romania Communications SA pe piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament.

Citeşte şi Orange România preia 54% din acţiunile Telekom Romania Communications