Stiri: Constructii

Lucrarile de constructii august 2021

Investigaţie pe piaţa materialelor de construcții. Anunţul făcut de Consiliul Concurenţei

15.07.2021

Investigaţie pe piaţa materialelor de construcții. Consiliul Concurenței a demarat o amplă analiză pe piața materialelor de construcții în contextul semnalelor privind creșterea prețurilor produselor, atât pe piața românească, dar și la nivel internațional.

Ce spune preşedintele Consiliului Concurenţei

”Cu toate că, în perioada pandemiei de Covid, sectorul construcţiilor a reuşit să susţină în mare măsură economia naţională, acest domeniu se confruntă cu o creștere a preţurilor anumitor materiale pentru construcţii. În aceste condiții, există riscul apariţiei unor disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu materii prime pentru investiţiile în curs, iar în ceea ce priveşte noile investiţii antreprenorii ar putea avea rezerve în a se prezenta la licitaţii, putând avea dificultăți în a întocmi oferte corecte şi competitive din cauza depășirii bugetului. De aceea, vrem să identificăm cauzele care au generat aceste evoluții și să impunem măsuri pentru îmbunătăţirea funcționării piețelor” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Investigaţie pe piaţa materialelor de construcții. Preţuri

Astfel, Autoritatea va analiza evoluția prețurilor pentru principalele materiale pentru construcții:

  • bitum cu aplicații rutiere
  • BCA
  • cărămizi și blocuri ceramice
  • polistiren utilizat la termoizolații
  • fier, oțel și produse laminate
  • produse pe bază de PVC și polipropilenă
  • ciment

Această analiză se va realiza pentru a identifica eventualele disfuncționalități ale pieței și cauzele care au condus la majorarea prețurilor.

În urma analizei, autoritatea poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței şi, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa.

Citeşte şi Prețul materialelor de construcții a explodat în ultima perioadă