Stiri: Agricultura

Investigatie piata lemnului Consiliul Concurentei

Investigația pe piața lemnului a fost extinsă. Anunțul făcut de Consiliul Concurenței

11.04.2019

Investigația Consiliului Concurenței pe piața lemnului a fost extinsă. Anunțul a fost făcut astăzi de autoritatea de concurență. Astfel, alte 35 de companii care activează pe această piață sunt vizate în anchetă. La ora actuală sunt investigate 94 de companii, printre care se numără și:

  • Holzindustrie Schweighofer
  • Kronospan Romania
  • Egger Romania
  • Alredia

Ancheta pe piaţa masei lemnoase a fost declanşată de Autoritatea de Concurenţă în anul 2016.

Investigație piața lemnului Consiliul Concurenței. Ce vizează ancheta?

Investigația are în vedere posibile înţelegeri în vederea împărţirii pieţei și surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Romsilva prin Direcţiile silvice.

Investigație piața lemnului Consiliul Concurenței. Noi indicii

„Pe parcursul investigaţiei am obţinut noi indicii care sugerează implicarea mai multor companii din domeniu în posibile înţelegeri anticoncurenţiale, ceea ce arată că ne uităm cu mare atenţie la licitaţiile publice din acest sector”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Investigație piața lemnului Consiliul Concurenței. Amenzi

La sfârşitul anului 2018, Consiliul Concurenței a sancționat Forestar SA, Nico Paul SRL și Saniral SRL cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aproximativ 497.866 euro) pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț pentru valorificarea lemnului fasonat.

Investigație piața lemnului Consiliul Concurenței. Recomandări

Autoritatea de Concurenţă a terminat, în 2017, o anchetă sectorială pe piaţa primară a lemnului și a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea concurenţei în acest sector, care au fost preluate în reglementările din domeniu.

De asemenea, autoritatea a recomandat Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva să elimine posibilitatea acoperirii, din alte activităţi, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalaţiile proprii.

În ceea ce privește modalitatea de selectare de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva – a partizilor care vor fi recoltate tot de către aceasta, Consiliul Concurenţei recomandă că ar trebui să se realizeze într-un mod nediscreţionar, în baza unei reglementări interne distincte.

Citește și Câtă bere au băut românii în 2018?