Cea mai lungă galerie hidroenergetică pusă în funcțiune după anul 1984 din România a fost dată ieri în folosinţă. La evenimentul de inaugurare au participat ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, conducerea Hidroelectrica, administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, și prefectul județului Buzău, George Sava.
Este vorba despre proiectul amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu, care se desfășoară în județele Buzău, Covasna și Vrancea, pe râurile Buzău, Bâsca Mare, Bâsca Mică și Zabala. Proiectul a fost demarat în anul 1981, iar prima etapă s-a finalizat ieri, odată cu darea în folosință a galeriei subterane ce măsoară 16.668 de metri. Valoarea primei etape a investişiei este de 292 de milioane de euro, iar până la final investiția se va ridica la peste 1 miliard de euro.
„Hidroelectrica este unul dintre cele mai de succes exemple de companii salvate prin procedura de insolvență. A reușit, sub acest Guvern, să scape de hemoragia generată de băieții deștepți și să ajungă din nou pe profit, lucru cu atât mai important cu cât energia hidro joacă un rol important în asigurarea securității energetice naționale. Sunt mulțumit că finalizăm lucrările la cea mai lungă galerie hidroenergetică din România construită în ultimii 30 de ani. Această aducțiune reprezintă cea mai mare dintre investițiile în execuție ale Hidroelectrica, iar proiectul este cu adevărat impresionant. Cele mai importante sunt însă beneficiile: finalizarea derivației Surduc-Nehoiașu va permite instalarea în cadrul Centralei Hidroelectrice Nehoiașu a celei mai mari capacități de producere a energiei electrice puse în funcțiune de către Hidroelectrica după anul 1995, hidroagregatul având o putere instalată de 55 MW și o producție de energie electrică estimată în anul hidrologic mediu de 171,8 GWh’, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea.
Amenajarea galeriei hidroenergetice Siriu-Surduc face parte din planul de investiții al Hidroelectrica pentru perioada 2015-2020.
Aducțiunea conduce apa din acumularea Surduc la centrala hidroelectrică Nehoiașu si are lungimea de aproximativ 16,6 km, un debit instalat de 40 metru cubi pe secundeă și un diametru interior de 4 metri.