Stiri: Companii

Ajutoare de stat 2021

Investiţii Donalam: 11 milioane de euro pentru modernizarea laminorului

17.09.2020

Investiţii Donalam. AFV Beltrame Group, acţionarul principal al companiei Donalam, unul dintre cei mai mari producători europeni de bare din oţel şi oţeluri speciale, a anunţat că investeşte peste 11 milioane de euro pentru modernizarea laminorului din cadrul combinatului siderurgic din Călăraşi.

Noua tehnologie o va înlocui pe cea care datează din anii ’70-’80. Aceasta va contribui atât la reducerea cu până la 40% a emisiilor de carbon asociate producţiei, cât şi la creşterea competitivităţii barelor din oţel realizate în România.

Investiţii Donalam. Fonduri proprii

Investiţia va fi realizată din fonduri proprii şi este estimată a fi finalizată până în 2022.

Tehnologia disponibilă din cadrul laminorului va determina:

  • reducerea consumului de gaz cu până la 40% (2,4 milioane mc/an)
  • economii de energie termică de peste 27.300 MWh/an
  • economii de electricitate de peste 1.300 MWh/an
  • reducerea cantităţii de oţel pierdut în procesul de producţie cu aproximativ 1.440 t / an.

Îmbunătăţirile aduse performanţei energetice şi consumului de materie primă vor susţine o scădere a emisiilor de CO2 ale fabricii cu aproape 5.000 t/an.

Investiţii Donalam. Ce spune CEO-ul companiei?

“Planificasem această investiţie în cadrul grupului înainte ca Parlamentul European să aprobe ‘The Green Deal’, proiect prin care obligă statele membre la investiţii majore astfel încât, până în 2050, UE să devină neutră climatic. Ne bucură foarte mult că viziunea noastră şi investiţiile pe care le avem planificate au de acum şi un suport legislativ şi instituţional, atât la nivel european cât şi naţional. Pe lângă investiţia de 11,3 milioane euro, deja în curs de implementare, analizăm o investiţie mult mai amplă, de peste 100 milioane euro care să schimbe paradigma industriei siderurgice, considerată foarte mult timp, extrem de poluantă. Avem ambiţia ca în câţiva ani să avem în România cel mai ‘verde’ combinat siderurgic din Europa”, a declarat Carlo Beltrame, CEO Donalam Călăraşi.

Flexibilitate ridicată

Noul echipament instalat va consta într-un:

  • cuptor de încălzire
  • instalaţii electrice
  • sistem de tratare cu apă

Acesta va avea o capacitate de producţie de 120 t/h.

Echipamentul dispune de flexibilitate ridicată pentru fabricarea profilelor rotunde şi pătrate, prin procedeul de turnare continuă sau sub formă de bare, cu diametru de până la 700 mm, respectiv latura de până la 500 mm.

În plus, noua tehnologie permite creşterea competitivităţii produselor din oţel realizate la Călăraşi.

Citeşte şi Vaccinul antigripal 2020. Când începe campania de imunizare?