Stiri: Finante

Investitiile straine

Investiţii record făcute de IFC în România, în 2021

29.09.2021

Investiţii IFC 2021. International Finance Corporation (IFC) şi-a intensificat sprijinul financiar oferit agenţilor economici din România cu investiţii-record de 429 milioane dolari în exerciţiul financiar 2021, respectiv în perioada iulie 2020-iunie 2021, pentru a proteja locurile de muncă, pentru a salva micile afaceri şi pentru a accelera un proces verde şi rezilient de redresare economică la nivel naţional, a anunţat miercuri instituţia.

Investiţii IFC 2021. Nivelul de incluziune financiară

Investiţiile din România s-au concentrat în primul rând pe sporirea nivelului de incluziune financiară, prin abordarea nevoilor financiare ale IMM-urilor, promovarea iniţiativelor verzi pentru combaterea schimbărilor climatice, pentru consolidarea pieţelor de capital, precum şi pentru a îmbunătăţi rezilienţa băncilor de importanţă sistemică.

Pentru a veni în sprijinul eforturilor de redresare ale României, IFC a investit suma de 474 milioane lei (echivalentul a peste 110 milioane dolari) în bonduri emise de două dintre băncile sistemice din această ţară (Raiffeisen Bank S.A şi Banca Comercială Română S.A). Aceste bonduri, care ne aşteptăm să poată fi încadrate ca şi cerinţe minime pentru fonduri proprii şi ca pasive eligibile (MREL – Limita maximă de expunere la risc) în conformitate cu Directiva privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor bancare constituie investiţii ale IFC în instrumente MREL, ceea ce constituie o premieră şi pentru ţara noastră.

72 milioane de euro pentru Palas Campus

IFC a sprijinit construirea în România a unui complex TI&C prietenos cu mediul printr-o finanţare de aproximativ 72 milioane EUR acordată Palas Campus, o sucursală a Iulius Holding aflată integral în proprietatea acestuia. Investiţia marchează primul împrumut „verde” acordat de IFC unui agent economic local.

Pe de altă parte, investiţia de 42,5 milioane euro în emisiunea de obligaţiuni ecologice emisă de CTP N.V., alături de creditul „verde” de 73,5 milioane acordat N.E. Property B.V., va ajuta România să-şi extindă infrastructura de afaceri ecologice, luând în acelaşi timp şi măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.

Investiţii IFC 2021. Fonduri pentru IMM-uri

Pentru a aborda cu succes creşterea nevoilor de capital a IMM-urilor din România şi din alte ţări vecine, IFC a furnizat 60 milioane euro unui număr de trei fonduri regionale:

  • Evolving Europe Principal Investments Fund I
  • BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund
  • LAUNCHub Fund II.

Investiţiile realizate prin fondurile regionale şi prin CTP N.V. se adaugă investiţiilor totale de 429 milioane USD realizate de IFC în această ţară.

„În pofida crizei generate de pandemia de COVID-19, noi am continuat să investim în domenii strategice din România, concentrându-ne în special pe schimbările climatice şi pe incluziunea financiară. Această investiţie-record făcută în România indică atât nivelul de încredere pe o avem în eforturile de redresare făcută în România, precum şi în creşterea pe termen lung pe care o va înregistra această ţară, precum şi angajamentul nostru de a sprijini o redresare verde”, a declarat Wiebke Schloemer, Director IFC pentru Europa şi Asia Centrală.

Citeşte şi Investiţiile în economie, în creştere în trimestrul II din 2021