Stiri: Constructii

Investitii imobiliare 2019

Investiții imobiliare. 2019 a fost un an bun pentru piața terenurilor

20.12.2019

Investiții imobiliare. Marii dezvoltatori imobiliari au continuat să fie activi în București pe parcursul anului 2019. Aceștia și-au asigurat terenurile necesare realizării unor noi proiecte constând în peste 6.000 de locuințe și 130.000 de metri pătrați de birouri, conform datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Investiții imobiliare 2019. 24 de tranzacții importante

În 2019 au fost realizate în București 24 de tranzacții importante cu terenuri destinate dezvoltării unor:

  • proiecte rezidențiale
  • proiecte de birouri
  • proiecte mixte

O parte dintre acestea dețin potențialul de a include și o componentă hotelieră.

Suprafața totală a terenurilor analizate se ridică la 360.000 de metri pătrați (36 de hectare).

Investiții imobiliare 2019. 170 de milioane de euro

Valoarea tranzacțiilor este estimată la 170 de milioane de euro. Așadar, este reflectat un preț mediu de 470 de euro / mp.

Dezvoltatorii cu capital românesc, precum One United, au continuat să fie cei mai activi. Aceștia o cotă de 39% din valoarea tranzacționată.

A fost notabilă, totodată, revenirea în piața achizițiilor de terenuri a dezvoltatorilor austrieci, precum:

  • Strabag Real Estate
  • S+B Gruppe
  • S Immo

O activitate semnificativă au avut și dezvoltatorii din Israel.

Cele mai căutate zone

În privința zonelor căutate, aproape 90% din suprafața tranzacționată se află în sectoarele 1 și 2. Dezvoltatorii au pus accent pe zona centrală a orașului prin achiziţii realizate pe Calea Victoriei, Dorobanți, Kiseleff sau Doamnei, dar și pe zona Centru – Nord, în apropierea marilor poluri de birouri, unde vor fi realizate noi proiecte rezidențiale.

Printre cele mai importante terenuri cumpărate se numără:

  • un lot de 26.000 metri pătrați din fosta fabrică Textilă Dacia din Bucureştii Noi, unde Skanska va realiza un proiect de birouri
  • terenul de 20.000 de metri pătrați al fabricii Frottierex din zona Barbu Văcărescu – Lacul Tei, unde Caba Grup din Turcia va dezvolta un proiect mixt
  • un lot de 5.000 mp de pe strada Doamnei, în centrul Capitalei, achiziționat de S+B Gruppe.

Investiții imobiliare 2019. Ce spun autorii analizei?

Alexandru Mitrache, Head of Transactions, Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox: „În 2019 s-a reconfirmat interesul dezvoltatorilor pentru proiecte de birouri, concretizat prin preocuparea de a-și securiza pipeline-ul pentru anii viitori. Și pe segmentul rezidențial se confirmă același lucru, observând chiar extinderea zonelor de interes și acoperirea unor dezvoltatori, care au făcut achiziții mult mai variate și în afara zonelor clasice de interes. În ceea ce privește profilul cumpărătorilor, am remarcat intrarea unor dezvoltatori din alte orașe pe piața din București, cât și decizia unor proprietari de terenuri să demareze proiecte pe cont propriu, poziţionându-se ca noi dezvoltatori în piață. Această dinamică a pieței ne confirmă faptul că piața a rămas solidă, conferind o notă optimistă și pentru anul următor.”

Citește și S-a deschis Restaurantul Corabia Doripesco. Unde este acesta situat și ce produse oferă?