Investițiile imobiliare din România au depășit 117 milioane de euro, în primul trimestru din 2019, conform datelor CBRE. Cea mai mare tranzacție din perioada analizată a fost pe segmentul de retail. Este vorba de achiziția la nivel național a nouă parcuri de retail de către MAS Real Estate, de la Prime Kapital.
Potrivit datelor CBRE, volumul investițiilor din primul trimestru al anului a fost de 117,5 milioane euro, situându-se la un nivel similar cu Ungaria, unde s-au înregistrat 123 milioane de euro.
Investiții imobiliare 2019. România a depășit Slovacia
Piața locală de investiții s-a situat peste cea din Slovacia, care a ajuns la 86,5 milioane de euro în primele trei luni ale anului. Însă, țara noastră a fost sub piețele din Cehia, Austria și Polonia, fiecare realizând volume investiționale de peste 700 milioane de euro.
Cea mai mare tranzacție vizează sectorul spațiilor comerciale și constă în achiziționarea la nivel național a portofoliului de parcuri de retail al Prime Kapital, de către MAS Real Estate. Vorbim de un acord de 113 milioane de euro.
Investiții imobiliare 2019. Un prim trimestru bun
„Am asistat la un prim trimestru mult mai bun decât în 2018, când în primele trei luni nu s-au înregistrat tranzacții majore. Într-adevăr, tranzacția celor nouă centre comerciale ale Prime Kapital este una dintre cele mai mari vânzări de portofoliu din ultimii ani. Totuși, faptul ca aceasta a dominat primul trimestru la nivelul pieței arată o anumită fragilitate a acesteia, dar și o oportunitate de creștere” a declarat Răzvan Iorgu, Managing Director al CBRE România.
Transformările și tendințele care se manifestă în țările de regiune vor influența puternic piața locală și în 2019.
Investiții imobiliare 2019. Cehia
Cel mai mare volum al investițiilor din Europa Centrală și de Est (ECE) a fost înregistrat de Cehia. Această țară a avut investiții de 963 milioane de euro. Următorul loc este ocupat de Austria, cu 829 milioane de euro.
În ceea ce privește repartizarea investițiilor din ECE în funcție de sector, spațiile de birouri conduc clasamentul. Acestea au o pondere de 55% din totalul investițiilor, în primele trei luni din 2019. La o distanță semnificativă se află investițiile care au vizat:
- hoteluri (18%)
- segmentul de retail (15%)
- industrial (6%)
Investiții imobiliare 2019. Deciziile unor investitori
„O schimbare notabilă, care a fost anunțată de anul trecut, este decizia unor investitori tradiționali, ca Globalworth și NEPI Rockcastle, de a se concentra și pe alte piețe, cum este Polonia. Astfel, rămâne loc pe piața locală pentru investitori noi, atât români cât și din regiune, care vor aduce un suflu nou pe piață. Estimăm că nivelul investițiilor va crește, în special pe segmentele de birouri și industrial”, a continuat Răzvan Iorgu.
Cea mai mică pondere la nivel investițional este de 3% și o au proiectele de tip mixed-use și rezidențial. Această tendință persistă de cinci ani.
Investiții imobiliare 2019. Randamente
În România, randamentul prime (randamentul înregistrat de proiectele de clasă A, din zonele cel mai bine cotate) a scăzut atât în sectorul spațiilor comerciale, unde a ajuns la 6,5%, cât și pentru:
- spațiile de birouri (7%)
- spațiile industriale (7,75%)
Cu toate acestea, pe plan local au fost raportate cele mai ridicate valori ale acestui indicator din Europa Centrală și de Est. Acesta este semn că piața autohtonă mai are loc pentru creștere.
Citește și Paragona a deschis un campus pentru formarea medicilor care vor să lucreze în străinătate