Stiri: Constructii

Investitii imobiliare 2020

Investiţii imobiliare 2020: Cele mai atractive proprietăţi

14.08.2020

Investiţii imobiliare 2020. În prima jumătate a anului 2020, volumul investiţiilor imobiliare din România a totalizat aproximativ 395 de milioane de euro. Suma este cu 17% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară CRBE.

Investiţii imobiliare 2020. Cele mai căutate proprietăţi

Clădirile de birouri au fost proprietăţile cele mai căutate de investitori. Acestea au reprezentat 88% din volumul tranzacţionat.

„Clădirile de birouri continuă să atragă atenţia investitorilor, în special proiectele aflate în Bucureşti. În prezent, sunt multiple oportunităţi aflate la vânzare pe piaţa de birouri, proiecte care totalizează o valoare cumulată de peste 350 milioane de euro, de diferite dimensiuni şi amplasate în multiple zone, de la centru-vest până la Piaţa Victoriei”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties în cadrul CBRE România, citat în comunicat.

Investiţii imobiliare 2020. Valoarea medie a unei tranzacţii

Valoarea medie a unei tranzacţii imobiliare a fost de 30 milioane de euro. Nivelul este puţin peste media de 26 milioane de euro înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Spre deosebire de trendul din 2019, în prima jumătate a acestui an proiectele imobiliare din Bucureşti au dominat activitatea de investiţii. Astfel, o singură tranzacţie a fost încheiată în afara Capitalei (3% din volumul tranzacţionat).

În primul semestru din 2020, clădirile de birouri au fost cel mai tranzacţionat produs (88%), în timp ce spaţiile industriale au fost pe locul al doilea (8%) în preferinţele investitorilor imobiliari, urmate de dezvoltările mixte (2%).

Randamentele investiţionale

În ceea ce priveşte yield-urile (randamentele investiţionale), acestea au rămas stabile:

  • 7% pentru spaţiile de birouri
  • 7,75% pentru spaţiile industriale

Pe segmentul spaţiilor de retail, unde apetitul investitorilor a scăzut din cauza pandemiei de COVID-19, yield-urile au continuat să crească uşor până la 7% la finalul primul semestru.

Citeşte şi Investiţiile străine directe în România, scădere dramatică