Stiri: Constructii

Investitii imobiliare 2020

Investiţii imobiliare 2020. Ce randamente oferă Bucureştiul?

10.06.2020

Investiţii imobiliare 2020. Randamentul investiţiilor în proprietăţi rezidenţiale noi din Capitală este între 5% şi 7%. Astfel, Bucureşti se numără printre cele mai profitabile de pe pieţele imobiliare din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit studiului JLL Bucharest Living Report.

Investiţii imobiliare 2020. Printre cele mai ridicate randamente

Comparativ cu pieţele din Europa Centrală şi de Est (ECE), investiţiile în rezidenţiale din Bucureşti sunt printre cele mai profitabile, randamentele generate fiind printre cele mai ridicate.

Doar Varşovia prezintă randamente superioare de 6,5%. În rest, investiţiile din Praga au un randament de 4,5%, cele din Budapesta de 5,5%, iar în Viena de 3%.

Comparaţia a fost făcută luând în calcul unităţi rezidenţiale de două camere şi 55 mp suprafaţă utilă.

Aşadar, Capitala este bine plasată în regiune din punct de vedere al atractivităţii investiţiilor rezidenţiale.

Investiţii imobiliare 2020. Perspective

„Cu toate acestea, atunci când facem o evaluare a tendinţelor viitoare, ne menţinem o perspectivă rezervat-optimistă, având în vedere caracterul contra-ciclic al acestui sector, ceea ce înseamnă că este puţin probabil ca investitorii să-şi vândă portofoliile în această perioadă şi să îşi reducă expunerea. În opinia noastră, vedeta pieţei rezidenţiale va fi sectorul multi-familial (locuinţe din complexuri rezidenţiale deţinute de unul sau mai mulţi proprietari, destinate închirierii), care este de aşteptat să înregistreze cele mai bune performanţe şi modificări minime ale gradului de ocupare, deoarece veniturile generate de proprietăţile rezidenţiale vor rămâne în continuare puternice”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL Romania.

Investiţii imobiliare 2020. Zone

Nivelurile cele mai ridicate de randament, de 6,5%, sunt înregistrate la apartamentele aflate mai departe de centrul oraşului, în cartierele cu densitate mai mare, precum:

  • Dristor-Vitan
  • Berceni
  • Rahova
  • Crângaşi

În aceste cartiere, raportul dintre nivelul chiriei şi preţul de achiziţie este cel mai bun. Acest lucru asigură un randament atractiv pentru o astfel de investiţie, potrivit studiului.

Zonele ultracentrale

În zonele ultracentrale şi de nord, precum Herăstrău – Nordului, Kiseleff – Aviatorilor, Dorobanţi – Floreasca, Victoriei – Romană – Universitate şi Unirii randamentele sunt mai reduse, de 5% sau chiar mai puţin. Având în vedere preţurile de achiziţie care sunt mult mai mari decât în cartierele aglomerate, proprietăţile care ar putea genera randamente de 7% sau chiar puţin peste acest nivel sunt excepţii şi sunt de obicei situate în zone în care raportul ofertă/cerere este dezechilibrat în favoarea proprietarilor,

Investiţii imobiliare 2020. Tranzacţii

„Cu toate acestea, chiar dacă au o rată de rentabilitate mai mică, majoritatea tranzacţiilor de investiţii rezidenţiale sunt înregistrate în zonele ultracentrale şi de nord. Acest interes poate fi explicat prin mai multe elemente. În primul rând, aceste proprietăţi au o valoare care se menţine în timp şi chiar creşte constant şi de asemenea, pot atrage chiriaşi de calitate pe un termen lung, ceea ce duce la un apetit mai mare pentru cei care sunt interesaţi să cumpere locuinţe în vederea închirierii. Dar, subliniez faptul că experienţa noastră pe această piaţă ne-a arătat că succesul investiţiilor rezidenţiale depinde de mai mulţi parametri şi de aceea cele mai bune strategii nu se pot baza doar pe influenţa randamentului”, mai spune Andreea Hamza.

Citeşte şi Creştere economică România 2020. Anunţul făcut de INS