Stiri: Constructii

Investitii imobiliare Romania

Investiţii imobiliare România: Estimările pentru 2021 sunt optimiste

10.02.2021

Investiţii imobiliare România. Investițiile în piața imobiliară din România au avansat în 2020 în ciuda contextului creat de pandemie, iar piața a închis anul cu o valoare totală a tranzacțiilor de aproape 900 de milioane de euro. Acest lucru reprezintă aproximativ 8,5% din volumul total de investiții de 10,4 miliarde de euro înregistrat de cele mai mari 6 țări din Europa de Est, arată Colliers în raportul “CEE Investment Scene Q1-Q4 2020”.

Investiţii imobiliare România. Ce urmează în 2021?

Pentru următoarele 12 luni, sondajul Colliers arată o revenire puternică. Apetitul investitorilor rămâne mare și în acest an. Însă vor exista provocări care țin de activele disponibile și de impactul pandemiei de Covid-19. În regiunea EMEA, birourile atrag un interes solid, deși investitorii devin din ce în ce mai selectivi. Astfel, ei preferă piețele mari lichide și marile orașe ale Europei.

De asemenea, investitorii văd oportunități în achiziția de terenuri sau suprafețe mai mari precum cele ocupate de magazinele universale. Ulterior, aceştia le transformă în:

  • clădiri rezidențiale
  • clădiri de birouri,
  • spații de logistică.

Este evidentă o cerere importantă în segmentul centrelor de date, tot mai mulți investitori căutând să încheie parteneriate cu operatori specializați, deoarece activele care produc venituri în Europa sunt limitate. Activitatea este de așteptat să se concentreze din nou în jurul marilor centre ale regiunii.

Investiţii imobiliare România. Rezultate bune în 2020

În 2020, România aproape și-a dublat ponderea în totalul investițiilor din regiune față de anul precedent și a ajuns în liga mare, după Polonia și Republica Cehă, dar înaintea Ungariei, Slovaciei și Bulgariei.

Aşadar, anul trecut a confirmat faptul că România are potențialul de a obține performanțe peste așteptări la nivel regional. Într-un an serios afectat de pandemie, în care Polonia, Republica Cehă și Ungaria au înregistrat scăderi în volumele de investiții, România, Slovacia și Bulgaria au înregistrat tendințe pozitive. În ansamblu, volumele din 2020 au scăzut cu 24% față de 2019, anul fiind încheiat cu un volum total de investiții de aproximativ 10,4 miliarde de euro.

Polonia a rămas lider în regiune pe piața de investiții. Aceasta deţine o pondere de circa 51% din totalul celor mai mari 6 țări din Europa de Est și o valoare totală a tranzacțiilor de investiții în valoare de 5,2 miliarde de euro. Pe următorul loc se află Republica Cehă cu o pondere de 26%, pe fondul vânzării unui portofoliu rezidențial semnificativ. România completează topul cu o cotă de piață de 8,5% și un volum de aproape 900 de milioane de euro (în creștere cu aproximativ 40% față de 2019). Tranzacția finalizată de NEPI Rockcastle, consiliată de Colliers, care implică vânzarea a patru proiecte de birouri către AFI Europe, a reprezentat aproape o treime din piața investițiilor locale în 2020.

Investiţii imobiliare România. O schimbare importantă

„O caracteristică a regiunii în ansamblu – inclusiv a României – este faptul că, cel puțin până acum, nu am văzut o schimbare semnificativă către vânzări de active aflate într-o situație dificilă, pentru că majoritatea proprietarilor au fie planuri pe termen lung, fie așteaptă ca lucrurile să se stabilizeze. Acesta este o schimbare față de recesiunea din 2009-2010 și ar putea sugera că revenirea ulterioară de acum ar putea fi mult mai rapidă decât a fost după acea criză. Decalajul de randament investițional mai generos al României, combinat cu randamentele scăzute pentru alte tipuri de active, sunt de bun augur pentru activele locale în următorii ani”, explică Laurențiu Lazăr, Managing Partner la Colliers România.

Investiţii imobiliare România. Sectorul birourilor

Sectorul birourilor a fost dominant în toată regiunea, în 2020, în ceea ce privește tranzacțiile. Acesta a avut pondere de 41% din volumul total al investițiilor. Pe următoarele locuri se află spațiile industriale și logistice, care cresc în mod semnificativ, pe măsură ce investitorii se diversifică în acest sector rezistent la Covid-19 (32%), și departe de sectoarele de Retail și ospitalitate (12%).

Bucureştiul oferă randamente bune

Bucureștiul are unul dintre cele mai mari randamente investițional din regiune pentru clădirile de birouri (de 7%), comparativ cu:

  • cel mult 4,25% în Praga,
  • 4,65% în Varșovia
  • 5,25% în Budapesta.

Chiriile se mențin relativ stabile, potrivit datelor Colliers din raportul „CEE Investment Scene Q1-Q4 2020”. Acestea se situează în jurul valorii de 18 euro pe metru pătrat în clădirile premium din cele mai bune zone (și o medie de aproximativ 14 euro pe metrul pătrat), respectiv între 11 și 14,5 euro pe metru pătrat în alte zone din țară.

Citeşte şi Prețuri apartamente noi 2021. Ce evoluție se va înregistra?