Investitii in economia Romaniei

Investiţiile în economia ţării, în creştere

09.09.2020

Investiţii în economia României. Investiţiile nete în economia ţării au crescut în prima jumătate a anului curent. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, acestea au însumat 41,596 miliarde de lei. Nivelul este mai mare cu 1,5%, comparativ cu semestrul I din 2019, arată datele provizorii publicate astăzi.

Prin urmare, în semestrul I 2020, comparativ cu semestrul I 2019, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 1,5%, creştere înregistrată pentru:

  • lucrările de construcţii noi cu 7,0%
  • utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 2,3%.

La alte cheltuieli s-a înregistrat o scădere cu 21,5%.

Investiţii în economia României. Trimestrul al doilea

Potrivit INS, în trimestrul II 2020, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 23,509 miliarde de lei, în creştere cu 0,4%, comparativ cu trimestrul II 2019.

De asemenea, în trimestrul II 2020, comparativ cu trimestrul II 2019, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 0,4%, creştere înregistrată la alte cheltuieli cu 15,5% şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,7%. La lucrări de construcţii noi s-a înregistrat o scădere cu 1,9%.

Anunţul făcut de INS

Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

Citeşte şi Programul Noua Casă. Anunţul făcut de ING

 

 

Citiți și despre: