Investitiile straine directe 2020

Investiții în imobiliare 2019. 9 miliarde de euro pentru Europa Centrală și de Est

06.12.2019

Investiții în imobiliare 2019. În primele nouă luni ale anului curent, regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) a raportat un volum de investiții de aproape 9 miliarde de euro. Birourile sunt cele care domină tranzacțiile cu o cotă de 58%, conform celui mai recent raport al companiei de consultanță imobiliară, Colliers International.

Topul este completat de:

  • sectorul de retail mult mai lent, cu 18%
  • sectorul de spații industriale și logistice cu 9%
  • sectorul hotelurilor cu 8%

Investiții în imobiliare 2019. România

În România, volumul investițional s-a situat ușor sub jumătate de miliard de euro în primele trei trimestre din 2019. Acest nivel este comparabil cu cel de anul trecut.

Investiții în imobiliare 2019. Ce spun autorii studiului

Kevin Turpin, directorul regional al departamentului de research pentru regiunea ECE: „În majoritatea celorlalte piețe din regiune, cu excepția Cehiei și a Poloniei, volumul tranzacțiilor din perioada ianuarie-septembrie din 2019 a scăzut comparativ cu aceeași perioadă din 2018, respectiv 2017. Cu toate acestea, cu cel de-al patrulea trimestru al anului fiind de obicei cel mai activ în ceea ce privește încheierea tranzacțiilor, ne așteptăm ca regiunea să mențină un ritm similar cu cei trei ani precedenți, astfel că volumul de investiții din acest an poate totaliza undeva între 12,5 și 13,5 miliarde de euro.”

Investiții în imobiliare 2019. Amânarea unor tranzacții

În țara noastră, o serie de tranzacții mari au fost amânate pentru anul viitor.

„Dacă în România la începutul anului părea că sunt mari șanse să trecem cu lichiditatea pieței imobiliare de pragul de un miliard de euro, o serie de tranzacții mari au fost amânate pentru 2020. Astfel, volumul pentru întregul an va fi în zona a 0,6-0,7 miliarde de euro, cea mai mică valoare din ultimii 6 ani. Totuși, există destule vești bune, fiindcă avem tranzacții doar cu clădiri de birouri de aproximativ 0,6 miliarde euro care s-ar putea închide în 2020, poate chiar în prima parte a anului. Un alt aspect pozitiv ar fi că am avut în acest an multe nume noi, un semn de bun augur pentru tranzacțiile viitoare și pentru randamente”, a adăugat Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services în cadrul Colliers International Romania.

Investiții în imobiliare 2019. Apetitul investitorilor

Apetitul investitorilor pentru toate clasele de active din ECE rămâne crescut. Așadar fundamentele pieței din regiune sunt în continuare atractive.

În plus, conform studiului, în unele piețe și sectoare există un deficit de produse de bază, deoarece multe dintre aceste proprietăți aparțin, pe termen lung, deținătorilor, portofoliilor și platformelor.

Totodată, este posibil ca unii proprietari să ezite să vândă fără posibilitatea de a-și redistribui capitalul.

Investiții în imobiliare 2019. Abordări diferite

Prin urmare, mulți investitori se gândesc să dezvolte abordări diferite, precum achiziția de active cu potențial ridicat de creștere, și încep să se uite la sectoare alternative – printre altele:

  • cămine studențești
  • centre medicale
  • proiecte rezidențiale pentru închirieri private

Peste 50% din fluxul de capital din primele 9 luni ale lui 2019 a venit din Europa continentală (inclusiv ECE), cu 25% din acest volum venind de la investitori doar din regiunea ECE. Capitalul asiatic, în special cel din Coreea de Sud, a fost, de asemenea, dinamic, cu o cotă de 16%.

Citește și Energie regenerabilă. Europa poate deveni primul continent neutru din perspectiva emisiilor de gaze cu efect de seră

 

 

 

 

Citiți și despre: