Petrol si gaze

Investiții în sistemul gazier – Armax Gaz

30.09.2013

“Valoarea industriei românești este foarte scăzută, în raport cu potențialul uriaș”, declară Mircea Vescan, preşedinte-director general al Armax Gaz.

Armax Gaz este o companie cu o tradiție uriașă pe piața gazelor, ocupând un loc fruntaș pe piața de servicii complete și complexe pentru echipamente în acest sector. Termenele scurte de producție, calitatea și, desigur, raportul calitate-preț, au făcut ca, în timp ce valoarea industriei este scăzută în comparație cu potențialul României, compania să ridice sectorul de pe poziția de lider pe care a câștigat-o în timp.

Compania este în prezent lider național în producerea de aparatură și echipamente destinate industriei gazeifere și petroliere. Are capital integral privat și, cu ajutorul tradiției de peste 85 de ani în domeniul tratării, reglării și măsurării gazelor naturale, este un furnizor complet pentru proiecte de lucrări cheie destinate industriei gazelor naturale. Oferă așadar, execuție, dar și proiectare și instalare, întreținere şi punere în funcțiune, servicii adaptate nevoilor fiecărui client în parte.

Istoria Armax Gaz este una bogată, unul dintre cele mai importante momente fiind anul 2000, când Armax Gaz a devenit societate cu capital integral privat, românesc, an în care au început și mai multe procese de modernizare prin investiții masive atât în tehnologiile folosite, cât și în personal și specializarea angajaților. “În 2001 am implementat cu succes sistemul de certificare a calității ISO 9001. În anul 2003 am finalizat plata tuturor datoriilor pe care le-am preluat odată cu compania, atât către stat, cât și către furnizori. În 2004 Armax Gaz și-a diversificat gama de produse prin

introducerea stațiilor de uscare a gazelor, ocazie cu care am devenit prima companie românească și printre puținele din lume care oferă astfel de produse pe piață. În 2005 am livrat prima lucrare de tip SUG, iar în 2007 am implementat execuția lucrărilor la cheie, oferind servicii complete de proiectare, execuție, montaj, punere în funcțiune și mentenanță, fiind singurii producători de stații uscare gaze la cheie din SE Europei. În același an, am achiziționat un teren de peste 20.000 mp pentru dezvoltarea sectorului de producție: hale industriale– și am realizat două majorări de capital pentru a raspunde cerintelor impuse de UE si piata americana. La finalul anului 2007, Armax Gaz preia controlul în proporție de peste 80% a SC Gaz Proiect SA Brașov, societate de proiectare consacrată și cu tradiție în România. În 2008, am finalizat execuția unei noi hale moderne, dotată cu cele mai noi tehnici de producție, dublând astfel capacitatea de producție a companiei”, ne-a declarat Mircea Vescan, preşedinte-director general al Armax Gaz. Pentru ultimii ani, compania a adus creșteri importante. În 2010, Armax Gaz a deschis Reprezentanța de Marketing și Comunicare din București și a înregistrat o creștere importantă ca jucător pe piața Rasdaq a BVB, urmând ca un an mai târziu să câștige cel mai mare contract internațional pentru TPAO Turcia. Anul trecut, compania a demarat producția gamei Stimgaz, produse spumogene solide care sporesc producția la sondele de gaze. “În această perioada de criză economică am depus eforturi și am reușit nu doar să ne păstrăm angajații, ci să facem și noi angajări pentru a susține dezvoltarea companiei. Astfel, în 2013 sărbătorim 13 ani de curaj, inovare continuă și calitate, pe care i-am alipit celor 75 de ani de tradiție si experiență deja existenți”, ne-a explicat Mircea Vescan, preşedinte-director general al Armax Gaz.

Efectele crizei economice nu au fost însă unele ce nu s-au resimțit asupra companiei. Oficialii Armax Gaz spun că lipsa comenzilor pe care principalii clienți importanți nu le-au lansat în piață a avut efecte asupra companiei chiar și la începutul acestui an. Cu toate acestea însă, singura soluție este continuarea investițiilor. “Pe plan intern urmărim consolidarea poziției de lider în ceea ce privește furnizarea de echipamente de gaz şi petrol și contribuția mult mai pregnantă la nevoile pe care industria gazieră le are la ora actuală. Suntem siguri că putem contribui la creșterea producției de gaze naturale și la creșterea eficienței furnizării acestora în sistemul românesc, în condițiile în care România dispune încă de însemnate reserve de gaze naturale și are mare nevoie de un randament corespunzător și prețuri rezonabile, atât pentru industrie, cât și pentru consumatorii locali”, declară preşedintele-director general al Armax Gaz.

“Valoarea industriei românești este foarte scăzută în raport cu potențialul uriaș pe care țara noastră îl are în acest moment”, este de părere Mircea Vescan, care spune că elaborarea unei strategii pe termen scurt, care să conducă la realizarea investițiilor de care sistemul gazier românesc are nevoie pentru creșterea producției și a eficienței este absolut necesar de realizat de către autoritățile locale. “Este mare păcat că în acest sistem nu s-a mai făcut practic nimic din 2008. Pentru elaborarea acestei strategii este nevoie de competență și patriotism. Realizarea acestui deziderat nu se poate face fără a pune la masă valorile pe care sistemul încă le mai are, iar politicienii trebuie să-și stabilească clar realizarea acestui obiectiv”, explică Mircea Vescan, preşedinte-director general al Armax Gaz.

Obiectiv strategic: extinderea pe plan internațional

În timp ce compania are drept obiectiv clar dezvoltarea în România, Armax Gaz nu exclude extinderea pe plan internațional, ba chiar oficialii spun că acesta este unul dintre cele mai mari obiective strategice. În ceea ce privește creșterea pe segmente de business, Mircea Vescan ne-a declarat: “Nu am simțit că ar fi existat creșteri la nivelul unor segmente ale businessului pe care îl dezvoltăm. Ne bucurăm că am reușit să conservăm dotările și personalul pe care le avem, ceea ce a însemnat un plus de costuri și o diminuare a profitului”.

“Extinderea pe plan internațional reprezintă obiectivul nostru strategic de patru ani și considerăm că este singura șansă de a valorifica la un nivel corespunzător potențialul uriaș pe care îl are Armax Gaz din punct de vedere al producției, al nivelului foarte înalt de tehnologii implementate și, bineînțeles, al pregătirii deosebite a personalului de care dispunem: experiență, randament și inventivitate”, completează Mircea Vescan, preşedinte-director general al Armax Gaz.

La ce să ne așteptăm din partea Armax Gaz pe viitor? “Mereu venim cu inovații. Suntem preocupați de lansarea de noi produse și suntem pregătiți oricând să oferim soluții inovatoare, dacă piata și interesele celor care ne conduc ne-o cer”, ne-a declarat Mircea Vescan.

Responsabilitate socială

“Am fost implicați în mai multe proiecte de responsabilitate socială, mai ales la nivel local. Luăm în calcul și campanii de CSR dezvoltate de către Armax Gaz pe viitor”, ne-a declarat Mircea Vescan, preşedinte-director general al Armax.