Investitiile in economie 2020

IMM-urile din România investesc prea puţini bani pentru tehnologizare

21.07.2020

Investiţii în tehnologie. O mare parte dintre companiile din România (77%) încă transmit pe suport de hârtie informaţii, în timp ce investiţiile IMM-urilor în tehnologie sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Comisia Europeană a publicat la sfârșitul lunii iunie ediția din 2020 a „Digital Economic and Society Index” (DESI). Este vorba de un studiu anual care evaluează performanța digitală a Europei și urmărește evoluția statelor membre ale UE în ceea ce privește competitivitatea digitală.

Investiţii în tehnologie. Locul 26 în UE

Ţara noastră s-a clasat pe locul 26 din 28 între statele membre, poziție obținută în baza a cinci criterii cheie:

  • conectivitate
  • capital uman
  • utilizarea serviciilor de internet
  • integrarea tehnologiei digitale
  • serviciile publice digitale

Investiţii în tehnologie. România este încă deficitară

În ciuda unui sector IT puternic și a reputației bune a companiilor din domeniul tehnologiei, România este încă deficitară la adoptarea digitalizării în sectorul privat și cel public.

„Rezultatele studiului, deși alarmante, nu vin ca o surpriză pentru antreprenorii români din domeniul tehnologiei. Majoritatea companiilor de IT dezvoltă produse pentru piețele externe sau vizează multinaționale care înțeleg valoarea adăugată a soluțiilor tehnologice avansate.

Este un paradox că în ​​România, care este renumită de altfel pentru experții în IT, majoritatea IMM-urilor locale sunt rezervate în fața transformării digitale. Adoptarea digitalizării ar trebui considerată o investiție și nu o cheltuială, iar in unele cazuri nici nu se poate vorbi despre investiție, pentru ca este vorba pur si simplu despre utilizarea de servicii digitale. Este adevărat că utilizarea acestor servicii necesită uneori transformări organizaționale interne de adaptare la procesele automatizate, care pot fi considerate investiții.

Experiența noastră, căpătată în urma colaborării cu firme de toate dimensiunile, ne-a arătat că o companie poate recupera în mai puțin de un an investiția în reorganizarea internă necesară pentru utilizarea unei platforme de facturare digitală”, a declarat Liviu Apolozan, fondator DocProcess.

Investiţii în tehnologie. Servicii publice digitale

La categoria servicii publice digitale și utilizarea serviciilor de internet, ţara noastră s-a situat pe ultimul loc în UE. La integrarea tehnologiei digitale, care include adoptarea de către IMM-urile locale a soluțiilor digitale, România ocupă penultimul loc.

Cercetarea mai arată că doar 23% dintre companiile românești transmit informații prin canale electronice, comparativ cu 34% media din UE. Doar 8% folosesc rețele de socializare (media din UE fiind de 25%).

În 2019, 11% dintre IMM-urile românești au migrat la vânzări online și doar 5% din cifra de afaceri totală a fost generată prin platformele de e-commerce, comparativ cu media din UE de 11%. În plus, studiul mai arată că, IMM-urile românești au făcut cele mai mici investiții în tehnologie în cursul anului 2019 dintre toate statele membre ale UE.

Investiţii în tehnologie. România nu are o strategie

Studiul DESI a subliniat faptul că România nu are o strategie națională de transformare digitală pentru întreprinderi și că sunt necesare măsuri specifice pentru sprijinirea digitalizării IMM-urilor și creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța și beneficiile adoptării tehnologiilor digitale.

Cererea de servicii de digitalizare

În prima jumătate a anului 2020, cererea pentru serviciile de digitalizare oferite de DocProcess a crescut în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Compania subliniază că în urma izbucnirii pandemiei, s-a observat o creștere semnificativă a discuțiilor privind procesul de transformare digitală, în special în sfera publică, concentrate însă în mare parte pe teorie.

Cel mai mare obstacol în procesul de digitalizare în România rămâne în continuare îngrijorarea că investiția în transformarea digitală nu va fi recuperată.

Citește și Când vom avea un tratament pentru coronavirus?

 

 

Citiți și despre: