Stiri: Logistica

Locomotive electrice CFR

Investiţii în transporturi: UE alocă României 118 milioane de euro

17.07.2020

Investiţii în transporturi. Uniunea Europeană investeşte aproximativ 118 milioane de euro în zece proiecte-cheie de transport din România. Din această sumă, aproape 49 de milioane de euro sunt destinate modernizării liniei de cale ferată Gara de Nord Bucureşti – Aeroportul Internaţional Henri Coandă.

Aşadar, UE sprijină redresarea economică în toate statele membre prin injectarea a aproape 2,2 miliarde euro în 140 de proiecte-cheie de transport.

Investiţii în transporturi. 10 proiecte importante

În cazul României, Uniunea Europeană investeşte aproape 118 milioane de euro în cadrul a zece astfel de proiecte.

Acestea vor contribui la construirea pe întregul continent a legăturilor de transport care lipsesc, vor sprijini transportul sustenabil şi vor crea locuri de muncă. Proiectele vor beneficia de finanţare prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE), schema de granturi a UE pentru infrastructura de transport.

Lista proiectelor selectate în România include:

  • Modernizarea liniei de cale ferată Gara de Nord Bucureşti – Aeroportul Internaţional Henri Coandă. Finanţarea UE este de 48,4 milioane euro.
  • Modernizarea liniei de cale ferată Coslariu – Cluj-Napoca (studiu de fezabilitate). Finanţarea UE este de 9,4 milioane euro.
  • Modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti – Craiova (studiu de fezabilitate) va primi o finanţare UE de 17,4 milioane euro.
  • Modernizarea liniei de cale ferată Apahida – Suceava (studiu de fezabilitate) va primi o finanţare de la UE de 26,7 milioane euro.
  • Modernizarea liniilor şi instalaţiilor de cale ferată de la Complexul Feroviar Bucureşti Nord (studiu de fezabilitate) va primi o finanţare UE de 4,3 milioane euro

Investiţii în transporturi. Ce spune Adina Vălean

”Contribuţia UE în cuantum de 2,2 miliarde euro la această infrastructură de transport esenţială va contribui la impulsionarea redresării; ne aşteptăm ca această contribuţie să genereze investiţii în valoare de 5 miliarde euro. Investim în diferite tipuri de proiecte, cum ar fi transportul pe căi navigabile interioare, conexiunile multimodale, combustibilii alternativi sau infrastructura feroviară de mari dimensiuni. Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE) este unul dintre instrumentele noastre esenţiale pentru crearea unui sistem de transport rezilient şi rezistent la crize, care este vital în prezent, dar şi pe termen lung”, spune comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Investiţii în transporturi. Obiective de climă

Prin intermediul acestui buget UE îşi va îndeplini obiectivele în materie de climă prevăzute de Pactul verde european. În plus, se pune un accent deosebit pe proiectele care consolidează reţeaua feroviară, inclusiv legăturile transfrontaliere şi conexiunile cu porturi şi aeroporturi. Transportul pe căile navigabile interioare este stimulat printr-o capacitate mai mare şi prin conexiuni multimodale mai bune la reţelele rutiere şi feroviare.

Sectorul maritim

În sectorul maritim se acordă prioritate proiectelor de transport maritim pe distanţe scurte, bazate pe combustibili alternativi, precum şi instalării de surse de alimentare la ţărm cu energie electrică în vederea reducerii emisiilor provenite de la navele care staţionează în porturi.

Investiţii în transporturi. Infrastructura feroviară

UE va sprijini 55 de proiecte de infrastructură feroviară care vizează reţeaua centrală transeuropeană de transport (TEN-T), cu un cuantum total de 1,6 miliarde euro. Printre aceste proiecte se numără proiectul Rail Baltica, care integrează statele baltice în reţeaua feroviară europeană, precum şi tronsonul transfrontalier al liniei de cale ferată dintre Dresda (Germania) şi Praga (Cehia).

Investiţii în transporturi. Combustibili ecologici

UE va sprijini, de asemenea, trecerea la combustibili mai ecologici pentru transporturi (19 proiecte), cu aproape 142 milioane euro. O serie de proiecte implică transformarea navelor astfel încât acestea să poată funcţiona cu gaz natural lichefiat (GNL), precum şi instalarea infrastructurii corespunzătoare în porturi.

Investiţii în transporturi. Transport rutier

În ceea ce priveşte transportul rutier, va fi dezvoltată infrastructura pentru combustibili alternativi, prin instalarea a 17.275 de puncte de încărcare în cadrul reţelei rutiere şi prin introducerea a 355 de autobuze noi.

Citeşte şi Transgaz obţine un împrumut de 300 de milioane de lei. Anunţul făcut de companie