Investitii OMV Petrom

Investiţii OMV Petrom: 32 de milioane de euro pentru o nouă campanie de foraj

18.01.2021

Investiţii OMV Petrom. Compania anunţă că a inițiat o nouă campanie de foraj offshore în ape de mică adâncime, în perimetrul Istria din Marea Neagră. Primele operațiuni de foraj au început deja la finalul luniidecembrie 2020 urmând ca, la începutul acestui an, să înceapă forajul celei de-a doua sonde. Investiția pentru această campanie este de aproximativ 32 de milioane de euro.

Investiţii OMV Petrom. Ce spune conducerea companiei?

„OMV Petrom are o prezență activă în Marea Neagră de peste patru decenii și, de-a lungul acestei perioade, OMV Petrom și-a demonstrat rolul important pe care îl are în dezvoltarea economică a României. Folosind soluții tehnice moderne, căutăm în acest fel să deblocăm resurse suplimentare care pot compensa declinul producției interne din zăcămintele mature. Marea Neagră are o importanță strategică pentru producția de gaze a României: în prezent, circa 10% din consumul anual de gaze al țării provine din această zonă”, a declarat Chris Veit, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Upstream.

Investiţii OMV Petrom. Adâncimi de peste 2.500 de metri

Cele două sonde de dezvoltare sunt forate la adâncimi de peste 2.500 de metri sub fundul mării.

Campania completează seria proiectelor de investiții pentru producția offshore din apele de mică adâncime din Marea Neagră. Este vorba de peste 500 milioane de euro investiți între 2014 și 2019, inclusiv pentru forarea a 16 noi sonde de explorare și producție și sidetrack-uri, modernizarea instalațiilor de producție și a sistemului de comprimare a gazelor.

Explorarea platoului continental

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a început încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție pe mare a început în anul 1987.

La ora actuală, OMV Petrom deţine:

  • operațiuni de explorare, dezvoltare și producție în apele de mică adâncime (blocul Istria)
  • operațiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep)

Producţia de ţiţei şi gaze din apele de mică adâncime (blocul Istria) este de aproximativ 25.000 bep/zi. În 2019, a reprezentat 17% din producția companiei în ţara noastră.

Citeşte şi Care este cea mai bună companie de telefonie mobilă din România? Raport ANCOM

 

 

 

Citiți și despre: