Stiri: Logistica

Investiţii pentru siguranța rutieră

Investiţii pentru siguranța rutieră: 50 milioane de euro de la BEI

19.01.2023

Investiţii pentru siguranța rutieră. Proiectul de lege privind aprobarea Contractului de finanțare – Investiţii prioritare în domeniul siguranței rutiere în România – dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 15 decembrie 2022 şi la Luxemburg la 19 decembrie 2022, a fost aprobat de Guvern.

Contractul de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții este în valoare de 50 milioane de euro și este destinat realizării unor investiții privind siguranța rutieră.

Investiții

Investițiile vor fi realizate în 89 de locații, astfel:

  • 6 pasaje supra/subterane
  • 40 de sensuri giratorii
  • 43 de locații unde se vor realiza măsuri de canalizare/semnalizare

Costul total al proiectului este de aproximativ 100 milioane euro (fără TVA) și se estimează că va fi finalizat până în anul 2027. Implementarea acestuia va fi asigurată de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin CNAIR.

Data limită de tragere a împrumutului este de 5 ani de la semnare.

Investiţii pentru siguranța rutieră. Maxim cinci tranșe

Împrumutul se va trage în maximum cinci tranșe, fiecare în valoare de minim 10 milioane euro, iar rambursarea se va efectua pe o perioadă de până la 20 ani de la data efectuării tragerii, în funcție de opțiunea selectată de împrumutat privind modul de rambursare a sumelor trase.

Potrivit politicii BEI, fiecare tranșă trasă este considerată un împrumut distinct, convenindu-se cu banca, la momentul efectuării tragerii, condițiile financiare aplicabile fiecăreia dintre ele, în funcție de opțiunea selectată de împrumutat (dobândă fixă/variabilă, perioada de grație, modalitatea de rambursare-una sau mai multe tranșe, maturitatea etc.).

Citește și România solicită asistență financiară rambursabilă de la BEI