Investițiile în angajați se reflectă în companie

01.10.2015

Forța de muncă, fără o specializare concretă, este cea mai mare problemă a industriei din România. Salarii blocate sau micșorate, concedieri masive, lipsa locurilor noi de muncă. Au fost doar câteva dintre problemele pe care le-au confruntat specialiștii în resurse umane în anii în care efectele crizei economice au fost resimțite profund, în toate domeniile de activitate.

Spre bucuria tuturor, situația de acum a evoluat spre bine, iar bugetele au reînceput să fie direcționate spre forța de muncă. Rămân însă alte probleme grave ale sectorului, cea mai importantă, cu efecte pe o perioadă lungă de timp, este lipsa specializării angajaților.

Costuri vs. beneficii

Este recunoscut faptul că România are un cost redus din punctul de vedere al forței de muncă. Studiile arată faptul că Bucureștiul este cel mai scump oraș pentru angajatori, cu salariile cele mai ridicate, comparând cu celelalte localități din România.

În același timp însă, angajații din Capitală câștigă cu 15% mai puțin decât cei din orașe precum Praga, Elveția, Dublin sau Berlin, iar decalajul se mărește atunci când comparăm situația cu cea din alte orașe. Mai mult decât atât, la beneficiile pur financiare se adaugă și faptul că în țara noastră există anumite sectoare de activitate în care oamenii sunt foarte specializați, așadar beneficiile pe care le aduc companiilor în care lucrează sunt cu mult peste cele aduse de salariați din alte regiuni.

În ciuda tuturor acestor beneficii importante, investitorii nu sunt foarte atrași de România. Motivele? În primul rând aceștia sunt îngrijorați cu privire la potențialul unei afaceri lansate în România, iar infrastructura are clar nevoie de susținerea serioasă și susținută a autorităților locale, problemele din acest sector fiind unele care se resfrâng direct asupra tuturor domeniilor de activitate.

De câțiva ani, o nouă problemă majoră îi împiedică pe investitori să se îndrepte spre România. Este vorba despre o corelare între sistemul de educație local și nevoile afacerii. Programa școlară din țara noastră a rămas, din păcate, una care nu se bazează pe practică și pe rezultate clare, ci pe o cantitate foarte mare de teorie. Mai mult decât atât, multe informații din diferite domenii de activitate nu fac nimic altceva decât să dilueze specializarea unui proaspăt absolvent și să îi scadă șansele găsirii unui loc de muncă stabil, imediat după finalizarea studiilor.

Ce spun oamenii de afaceri?

Programa școlară a suferit nenumărate modificări în ultimii ani, schimbări care au avut drept scop susținerea tinerilor în vederea dezvoltării cât mai corecte a drumului profesional. În paralel cu acest lucru însă au fost închise multe instituții de învățământ care ofereau specialiști în industrii nișate, experți care puteau susține diferite proiecte practice, odată ce studiile acestora erau finalizate.

Oamenii de afaceri români susțin că aceasta este principala problemă în momentul în care se decide extinderea echipei: specialiștii tineri sunt foarte puțini, iar cei cu experiență fie și-au deschis propriul business, fie au plecat din țară, așadar opțiunile nu sunt unele foarte variate pentru cei care vor să facă angajări.

Cursuri și specializări

Una dintre cele mai rapide soluții la problemele privitoare la specializare sunt cursurile dedicate. Workshop-urile tematice pot pregăti oamenii, oferindu-le răspunsuri concrete la problemele lor de zi cu zi.

Acest lucru se resimte și în dezvoltarea companiilor specializate în pregătirea angajaților. Chiar în timpul crizei economice, au existat multe societăți care au crescut, datorită dezvoltării profesionale a celorlalți. Dacă cele mai multe cereri de workshop-uri sunt cele care vin pentru cursuri care oferă informații despre tehnologie, există în același timp cereri ridicate pentru specializările tehnice, atât de necesare pentru multe industrii.

Toate acestea implică un buget în plus pe care compania angajatoare se vede nevoită să-l susțină, dar rezultatele se vor vedea chiar pe termen scurt, susțin specialiștii. Mai mult decât atât, pentru a se asigura că aceste investiții nu vor fi unele fără rezultate concrete, multe sunt societățile care impun angajaților plata echivalentului cursurilor, dacă salariații se decid să renunțe la locul de muncă pe o perioadă dată, după finalizarea specializărilor.

Susținerea instituțiilor de învățământ 

În ciuda faptului că un curs, cu traineri ce au experiență, pare să fie cea mai rapidă soluție la problema specializării salariaților, un workshop care poate dura de la câteva ore la câteva luni nu poate fi niciodată echivalentul anilor de școală.

Tocmai de aceea, companiile ce dezvoltă constant programe de responsabilitate corporativă decid să investească din ce în ce mai des în sistemul educațional. Este vorba despre donații de echipamente speciale sau chiar programe costisitoare, dar și de evenimente speciale, în cadrul cărora specialiștii care conduc departamente cheie ale firmelor vin să discute și să le prezinte elevilor și studenților particularitățile activității lor de zi cu zi.

Mai mult chiar, odată cu programele speciale pe care companiile le oferă viitorilor posibili angajați, nu puține sunt societățile românești care au dezvoltat parteneriate de lungă durată cu universitățile de profil din țară. Prin sponsorizări dedicate, direcționate spre cursuri speciale sau chiar prezența constantă a unor specialiști din cadrul companiei la cursurile unităților de învățământ lucrurile se schimbă spre bine, iar educația așa cum o cunoaștem astăzi se va schimba.

“Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea” – Nelson Mandela

 

 

Citiți și despre:

  • Cele mai mari greșeli atunci când începi o nouă afacereCele mai mari greșeli atunci când începi o nouă afacere La început de drum, orice pas greșit poate să cauzeze probleme iremediabile. Cei mai optimiști oameni de afaceri sunt antreprenorii. Aflați la început de drum, viziunea acestora este extrem de puternică și […]
  • Cum diminuezi cele mai mari riscuri în afaceri?Cum diminuezi cele mai mari riscuri în afaceri? Obiectivele stabilite se pot atinge, cu ajutorul managementului riscurilor. Atunci când cineva aduce în discuție cuvântul “risc” într-o ședință de afaceri sau la o negociere, participanții vor ridica mereu […]
  • Centrul Comercial ParkLake împlinește un an. Ce evenimente speciale a pregătit?Centrul Comercial ParkLake împlinește un an. Ce evenimente speciale a pregătit? Cu ocazia aniversării a primului an de la deschidere, centrul comercial ParkLake derulează campania “Sărbătorește un an alături de ParkLake”, prin care organizează o serie de activități care să aducă zâmbete […]
  • Evenimente speciale la Veranda Mall, pe 24-25 iunieEvenimente speciale la Veranda Mall, pe 24-25 iunie Veranda Mall organizează cel mai distractiv picnic al verii, pe 24 și 25 iunie. Centrul comercial invită bucureștenii la festivalul urban, cu un program special de spectacole și activități recreative. "Vara […]
  • Viitorul fondurilor europeneViitorul fondurilor europene România, între nereguli și absorbție redusă a fondurilor UE. Începând cu acest an, țara noastră poate absorbi fonduri europene în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro. Suma de bani este destinată […]