Stiri: Retail

Investițiile în centrele comerciale, nivel record în 2015

09.04.2015

Anul acesta, un volum de investiții record de 52 de miliarde de euro este așteptat în sectorul de retail în Europa, potrivit unui studiu DTZ Research. Astfel, estimările arată că actualul record de 50,2 miliarde de euro înregistrat în anul 2006 va fi depășit pe fondul unui mediu economic european ameliorat, a unei creșteri a fluxurilor de capital investițional în regiune și a unei cereri puternice pentru sectorul de retail din partea investitorilor.

Aproape jumătate (45%) dintre fondurile de investiții care au ca strategie să investească într-un singur sector imobiliar se concentrează pe active de retail.

„Economia europeană prinde forță prin creșterea PIB-ului, a vânzărilor cu amănuntul și a cheltuielilor de consum, înregistrând creșteri pentru prima dată dupa 2008. Această perspectivă alimentează apetitul investitorilor și având în vedere volumul capitalurilor ce iși caută destinația, ne așteptăm ca anul 2015 să stabilească un nou record privind volumul investițiilor în sectorul de retail”, a afirmat Nigel Almond, Head of Capital Markets DTZ.

46 miliarde de euro, în 2014

Această previziune se bazează pe volumul de investiții de 46 miliarde de euro în sectorul de retail în 2014, ce arată o creștere de 27% față de anul anterior. Datele confirmă, astfel, o revenire la volumul de activitate anterior crizei, 2014 fiind al treilea cel mai activ an din 2000.

„Investițiile vor fi, fără îndoială, concentrate spre cele trei piețe principale din Marea Britanie, Germania și Franța, unde companiile listate își restructurează portofoliile de centre comerciale. În plus, revenirea interesului investitorilor de tip oportunist și „value added” va duce la o creștere a volumului de investiții pe piețele periferice, dacă investițiile la prețurile atractive se vor dovedi sustenabile”, a afirmat Magali Marton, Head of EMEA Research DTZ.

Anul trecut, majoritatea investițiilor au fost orientate către două piețe, Marea Britanie și Germania, cu 34%, respectiv 20%. Totodată, sudul Europei a înregistrat cea mai mare creștere (135%) cu un volum de tranzacții de 7 miliarde de euro în 2014.

Cele mai căutate produse de investiții

Centrele comerciale au fost cele mai căutate produse de investiții din sectorul de retail, stabilind un șir de noi recorduri. Astfel s-a înregistrat un volum de investiții în centre comerciale de 24 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă o cotă de piață de 52%.

La nivelul Europei, în 2014 s-au tranzacționat 319 centre comerciale, comparativ cu media anuală din ultimul deceniu (196 de tranzacții pe an). Dintre investițiile în centre comerciale înregistrate în Europa, 34% au fost achiziții în Marea Britanie.

Segmentul de retail a dominat şi în România

În 2014, în ţara noastră valoarea tranzacțiilor imobiliare a fost de 1,3 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat o creștere de 4,3 ori mai mare față de 2013, fiind de asemenea a doua cea mai mare valoare înregistrată vreodată în România.

Segmentul de retail a fost dominant și a atras un volum invesțional de 510 milioane euro, reprezentând 40% din volumul total înregistrat în 2014.

Cea mai semnificativă tranzacție a fost vânzarea centrului comercial Promenada Mall din București, deținut de Raiffeisen Evolution și achizitionat de fondul de investiții NEPI, valorea tranzacției ridicându-se la 148 milioane euro. Aceasta a reprezentat o premieră pe piața românească de investiții, fiind cea mai mare valorea înregistrată pentru vânzarea unui centru comercial.