Investiţiile în renovarea clădirilor istorice din Capitală s-au ridicat, în ultimii trei ani, la peste 100 milioane euro. De asemenea, numărul persoanelor interesate să cumpere clădiri vechi, interbelice, în zone centrale, este în creştere, se arată într-o analiză realizată deEsop Consulting.
Printre cumpărători s-au numărat atât grupuri specializate în investiţii imobiliare precum NEPI, Global Vision, Iberia, Hercesa, S+B Gruppe, cât şi companii sau persoane fizice care privesc această piaţă ca o variantă de plasament, precum compania FF Group Romania, care inaugurează o clădire istorică renovată în această lună.
Chiriile de prezentare pentru spaţiile de birouri în clădiri istorice, renovate, variază între 12 şi 18 euro/mp/lună.
Per total total, stocul celor 2.058 de clădiri istorice aflate pe lista monumentelor istorice din Bucureşti însumează circa 926.100 mp, din care circa o treime, cu o suprafaţă totală de 277.830 mp sunt renovate sau în curs de renovare şi au potenţial comercial, potrivit estimărilor ESOP Consulting.
„O proprietate ultracentrală, cu o arhitectură valoroasă, reprezintă o investiţie pe termen mediu şi lung, care îşi păstreză valoare în timp sau există şanse destul de mari de creştere a valorii acestor proprietăţi. Promovată la o chirie adaptată pieţei oricând îşi va găsi clienţi, fie din domeniul office, retail sau hotelier”, a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting / Corfac International.
Ultima proprietate de acest gen intrată pe piaţă este cea a grupului FF Group Romania, situată în zona Magheru –Universitate, cu o suprafaţă totală construită de 4.858 mp şi cu o suprafaţă închiriabilă de 2.160 mp.
Alte investiţii similare au fost Magheru One, deţinută de grupul S+B Gruppe, şi o clădire aflată în portofoliul Global Vision, tot din zona Universităţii.