Stiri: Constructii

Lucrarile de constructie noiembrie 2021

Investiţiile în construcţii sunt esenţiale în Moldova

06.03.2017

Ţara noastră trebuie să iasă din mirajul creşterii economice bazată pe consum şi să insiste pe investiţii sustenabile, pe termen mediu şi lung, potrivit unui analize KeysFin. Aşadar, Moldova este una dintre provinciile istorice ale României care are nevoie de infuzii majore de capital, pentru a reduce din decalajul faţă de polii de creştere economică, precum sunt Bucureştiul, Constanţa şi Clujul.

„Investiţiile în construcţii sunt esenţiale în Moldova, zonă care are un potenţial de creştere semnificativ, datorită costurilor logistice reduse şi a oportunităţii de dezvoltare a unor facilităţi specifice zonelor dezvoltate”, arată o radiografie a situaţiei economice din judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui, realizată de KeysFin pentru Arabesque.

Conform datelor statistice, cifra de afaceri din sectorul construcţiilor din Regiunea Nord-Est a depăşit anul trecut nivelul de 8 miliarde de lei (cifre provizorii), cu aproximativ un miliard de lei peste nivelul din 2015 (7,18 mld. lei) şi cu mai mult de 2,4 miliarde lei faţă de 2014 (5,57 mld.lei).

În topul cifrei de afaceri la nivel regional, pe 2015, judeţul Iaşi conduce cu 2,03 miliarde de lei (2015), urmat de Bacău (1,69 mil..lei) şi Suceava (1,35 mil.lei).

 „Există un potenţial de investiţii foarte bun, mai ales în jurul oraşelor Iaşi, Bacău sau Suceava, acolo unde asistăm la un reviriment economic, în special în sectoarele inovative. Acesta trebuie susţinut de investiţii cu rol de catalizator, precum cele în construcţii, vitale pentru dezvoltarea infrastructurii. Plusul se va propaga la nivelul pieţei forţei de muncă şi va contribui la creşterea nivelului de trai în regiune”, afirmă Cristian Matei, directorul de retail Arabesque.

Avansul economic din ultimii ani se vede în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de producţie. Datele din piaţă arată un avans semnificativ al cererii pentru materiale de construcţii necesare pentru dezvoltarea de imobile, dar şi pentru renovarea şi extinderea celor existente. Acestea sunt motivele pentru care Arabesque va deschide la Iaşi primul său magazin de retail, pe 9 martie, sub noul brand MatHaus, în urma unei investiţii de 10 milioane de euro.

„Iaşiul reprezintă pentru noi o bună oportunitate de creştere, iar prin investiţii care adaugă valoare, se atrag furnizori şi beneficiari, dezvoltându-se, astfel, lanţuri economice absolut necesare pentru creşterea economică în această regiune”, afirmă reprezentantul companiei.

Conform analizei, Moldova reprezintă un exemplu relevant, al dezvoltării inegale, pe mai multe viteze, a economiei naționale. Iaşiul, Bacăul şi Suceava reprezintă motoarele regiunii.

Aşadar, în anul 2015, dacă Iaşiul avea înregistrate 1.546 de firme de construcţii cu 11.153 de angajaţi, la polul opus se situa Vasluiul, unde erau numai 540 de companii, cu 2.885 de salariaţi, şi Botoşaniul, cu 448 de firme şi 3.811 angajaţi.

„Corelând datele cu evoluţia pieţei, putem spune că, pe ansamblu, am asistat la o maturizare a pieţei, dovadă că numărul firmelor de construcţii s-a redus de la 7.076 în 2014 la 6.481 în 2015, în contextul în care cifra de afaceri a continuat să crească”, afirmă experţii de la KeysFin.

Pentru investitorii pe termen mediu şi lung, situaţia este privită ca o oportunitate.

„Există loc de afaceri în piaţă, mai ales pentru investiţiile greenfield, pentru facilităţi de producţie. Costurile logistice reduse (preţul terenurilor, forţa de muncă etc.) şi oportunitatea dezvoltării unor facilităţi specifice zonelor dezvoltate reprezintă oportunităţi pe care, cu siguranţă, oamenii de afaceri care gândesc pe termen lung le întrevăd”, spun analiştii.

Datele preliminarii privind dinamica firmelor din domeniu indică, de altfel, că 2016 a adus o revenire, iar în 2017 fenomenul se va consolida.

“Investiţiile private reprezintă, pentru Moldova, cheia creşterii economice. Creşterea conjuncturală, din consum, se va estompa în acest an, iar economia va trebui să îşi găsească resorturi investiţionale pentru a putea genera plus valoare. Pe fondul investiţiilor, vor apărea locuri de muncă, multiplicate pe lanţul economic, prin afacerile conexe”, au mai declarat experţii de la KeysFin.