Slide

Stiri: Economie

Investiţiile în digitalizarea industrială, o problemă-cheie

30.03.2015

Secretarul de Stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Maricel Popa, a participat la reuniunea informală a Consiliului Competitivitate, secţiunea Piaţă Internă şi Industrie care a avut loc la Riga, în perioada 26-27 martie.

Reuniunea, la care au fost prezenţi miniştrii UE cu atribuţii în domeniul industriei şi creşterii competitivităţii, a fost coordonată de Dana Reizniece-Ozola, ministrul economiei lituanian. Comisia Europeană a fost reprezentată de Elżbieta Bieńkowska, Comisar pentru piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri.

Principalele subiecte de discuţie au vizat rolul Pieţei Unice Europene în economia digitală şi transformarea digitală a industriei.

Referindu-se la rolul Pieţei Unice Europene în economia digitală, oficialul român a apreciat că apartenenţa la o piaţă unică digitală europeană va permite sectoarelor industriale să-şi întărească competitivitatea şi va contribui la îmbunătăţirea eficienţei şi productivităţii proceselor industriale precum şi la economii substanţiale ale cheltuielilor publice.

Secretarul de Stat Maricel Popa a subliniat faptul că aspectele vizând drepturile de autor, e-commerce, securitatea, neutralitatea, protecţia consumatorilor şi eliminarea obstacolelor în calea interoperabilităţii sunt de mare importanţă pentru dezvoltarea pieţei unice digitale. Totodată, standardizarea reprezintă un element esenţial pentru a asigura interoperabilitata.

Pentru consolidarea pieţei unice digitale a apreciat importantă luarea în considerare a discrepanţelor regionale din UE privind competenţele digitale ale cetăţenilor, accesul lor la ITC, în special în zonele rurale sau izolate, precum şi diferenţele dintre întreprinderile mici şi mijlocii în utilizarea ITC.

În ceea ce priveşte transformarea digitală a industriei, oficialul român a apreciat că, deşi digitalizarea poate fi văzută ca o investiţie strategică pentru economia UE, finanţarea acestor investiţii este o problemă-cheie. Prin urmare, este esenţial să se identifice cele mai bune modalităţi pentru finanţarea acestui sector. A apreciat, de asemenea, că, pentru România, sunt foarte importante dezvoltarea infrastructurii în bandă largă, îmbunătăţirea procesului de digitalizare a industriei şi creşterea competenţelor digitale a cetăţenilor.

Totodată, Maricel Popa a susţinut necesitatea creşterii încrederii utilizatorilor în serviciile online prin îmbunătăţirea securităţii reţelelor şi a informaţiilor, în acelaşi timp cu asigurarea unui nivel ridicat de protecţie în toate statele membre, precum şi găsirea unui echilibru corect între drepturile individuale şi interesele sociale.