Stiri: Constructii

Investitiile in sectorul digital

Investițiile în proprietățile comerciale la nivel european, în crestere

08.08.2014

Investițiile în proprietăți comerciale la nivel european au crescut în trimestrul al doilea din acest an, volumul acestora ajungând la 36,6 miliarde euro, mai mare cu 24% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată studiul “DTZ European Investment Market”.

Acest avans a fost generat de Franța, Benelux și țările periferice (Italia, Irlanda și Spania), în timp ce activitatea de investiții s-a menținut constant în Marea Britanie, iar în Germania a fost în scădere.

Studiul mai arată că în contrast cu tendințele înregistrate recent cei mai activi au fost investitorii locali. Investițiile străine s-au menținut la nivelul de 36%, în timp ce investitorii non europeni s-au concentrat pe țările secundare.

Astfel, de la începutul acestui an, 72 miliarde euro au fost investite în Europa, depășind cu mult volumul din 2005.

În ţara noastră, volumul tranzacțiilor din prima jumătate a anului 2014 a fost de aproximativ 400 milioane euro, ceea ce reprezintă o triplare a volumului înregistrat în primul semestru din 2013

“Revenirea piețelor europene s-a accelerat în trimestrul doi, odată cu cea mai mare creștere a volumului investițiilor înregistrată în Franța (7,2 miliarde euro, +71% de la trimestru la trimestru), în Benelux (3,miliarde euro, însemnând o creștere de 61%) și pe piețele secundare – Italia, Irlanda și Spania – (3,1 miliarde reprezentând o creștere de 19%). Prin contrast, activitatea în Marea Britanie a fost în linii mari, neschimbată, cu o creștere de doar 3% de 2,8 miliarde euro. Tranzacțiile înregistrate în Germania nu au depășit 6 miliarde euro, după un trimestru 1 intens(9,4 miliarde euro)”, spune Magali Marton, Head of CEMEA Research al DTZ și co-autor al raportului.

Sectorul office a susţinut creştere din România

Marius Grigorică, Associate Director Capital Markets, DTZ Echinox a explicat că în România, volumul de tranzacții în prima jumătate a anului 2014 a fost de aproximativ 400 milioane euro, de aproape trei ori mai mult decât în primul semestru din 2013.

Sectorul office a contribuit cu peste 50% din totalul volumului de investiții, cele mai semnificative tranzacții fiind răscumpărarea de către Global Worth a unor participații în clădirile BOB, BOC și Upground din zona Pipera și tranzacționarea intra-grup a clădirii de birouri Charles de Gaulle Plaza, tranzacții care din păcate, încă nu transmit semnale privind creșterea gradului de lichiditate în piață.

“În condițiile în care marile fonduri de investiții au o prezență destul de limitatăîn România, o bună parte dintre achizițiile de anul acesta au fost realizate cu capitaluri de origine locală, investitori cu o atitudine preponderent speculativă, vizând în general oportunități, active la prețuri reduse. Putem exemplifica aici câteva achiziții de acest tip: Moldova Mall Iași de către Gheorghe Iaciu, achiziția unei părți din Mario Plaza de către Romconsulting, fosta fabrică de bere Grivița de către Kiseleff Development, o clădire de birouri din zona Floreasca-Stefan cel Mare de către Dorinel Umbrarescu.”, a detaliat acesta.