Stiri: Finante

Investițiile străine directe în Europa au atins un nivel record în 2016

06.06.2017

Conform ediției din 2017 a barometrului EY European attractiveness survey, investițiile străine directe (ISD) în Europa au atins un nivel record în 2016, cu 5.845 de noi proiecte înregistrate (o creștere de 15% față de anul precedent). Acest fapt a dus la crearea unui număr de aproape 260.000 locuri noi de muncă. România ocupă locul 4 în Europa în clasamentul țărilor cu cel mai mare număr de locuri de muncă nou create prin ISD în 2016, în topul general european situându-se pe poziția a douăsprezecea.

Marea Britanie (1.100 proiecte), Germania (1.063 proiecte) și Franța (aproape 800 proiecte) au fost principalele trei destinații europene pentru investiții în 2016, care au atras mai bine de jumătate (51%) din investițiile străine directe. Marea Britanie este în fruntea clasamentului cu peste 43.000 de noi locuri de muncă, urmată de Polonia (cu 22.000) și de Germania, care a avut aproape 20.000 de noi locuri de muncă generate prin proiecte ISD.

Anul trecut, România a atras 132 de proiecte ISD (în creștere cu 32% față de 2015), care au generat 17.545 de noi locuri de muncă, țara noastră situându-se la mică distanță înaintea Cehiei și Ungariei în zona Europei Centrale și de Est și pe poziția a douăsprezecea în topul general european.

„În 2016, preocupările de natură geopolitică au fost prioritare pentru consiliile de administrație, dar  s-au continuat investițiile în cea mai mare piață unică din lume, unde PIB-ul Zonei Euro l-a depășit pe cel al Statelor Unite pentru prima dată după criza financiară din 2008. Creșterea lentă a multor piețe emergente din 2016 pare să fi contribuit la atractivitatea europeană, iar investitorii globali văd forța de muncă din Europa ca pe un activ foarte important. Robotica și inteligența artificială au contribuit, de asemenea, la consolidarea principalelor sectoare tradiționale de producție și de servicii de business din Europa”, ne-a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România.

Doar Olanda (-5%), Belgia (-5%) și Elveția (-2%) au înregistrat creșteri globale negative, fapt ce marchează o încetinire față de 2015, când toate au înregistrat creșteri pozitive.

În plus, companiile americane reprezintă cel mai mare bloc de investitori în Europa, cu un număr de 1.310 proiecte ISD (22% din toate proiectele ISD europene în 2016). Însă cele mai multe investiții străine directe în Europa provin din fluxurile intra-europene, Germania consolidându-și poziția de principal investitor transfrontalier, lansând 615 proiecte în 2016.

În privința sentimentului legat de investiții, Londra și-a păstrat poziția de cel mai atractiv oraș european, zona metropolitană londoneză situându-se pe primul loc în clasamentul zonelor urbane după numărul de proiecte ISD din 2016 – atrăgând 40% din proiectele ISD din Marea Britanie. Aceasta este urmată de zona metropolitană pariziană deoarece Paris și Berlin sunt următoarele două cele mai atractive destinații pentru investiții.

De asemenea, sectoarele de software și servicii pentru afaceri au atras împreună un sfert din proiectele ISD în 2016, fiind urmate de sectorul de producție, regiunea CEE (poziționată tot mai mult ca „atelierul de producție” al Europei) și activitățile de vânzări și marketing.

Astfel, în ciuda îngrijorării provocate de Brexit și a incertitudinii legate de climatul geopolitic curent, 65% dintre investitorii intervievați au încredere în viitorul Uniunii Europene. Educația și urgența îmbunătățirii abilităților profesionale din Europa sunt principalele motive pentru care investitorii acționează în regiune (37%, în creștere față de 29% în 2015), urmate de necesitatea de a susține sectorul high-tech și inovația (34%).