Stiri: Finante

Investițiile străine directe la maximul istoric în 2015

13.07.2016

Investițiile străine directe (ISD) în Europa au atins un maxim istoric în 2015, cu un număr de 5083 de proiecte (cu o creștere anuală de 14%), generând 217.666 de noi locuri de muncă, conform

studiului EY: European attractiveness survey 2016.

Cea mai atrăgătoare destinație pentru ISD din Europa este, în continuare, zona de Vest, cumulând 77% dintre proiecte, iar puțin peste jumătate dintre acestea (51%) sunt deținute de Marea Britanie, Germania și Franța.

În ceea ce privește locurile de muncă nou create, Europa Centrală și de Est a generat jumătate din numărul total de locuri de muncă, în contextul în care această regiune a atras 69% din numărul de proiecte ISD din sectorul de producție. România se situează pe locul 6 în Europa după numărul de locuri de muncă nou create prin ISD, cu peste 12.000 de job-uri create în 2015, marcând o creștere de 17% față de anul anterior.

„În ciuda unui mediu de afaceri incert și a unei game largi de riscuri geopolitice, investitorii au văzut în continuare Europa ca pe o locație relativ sigură. Punctele forte ale Europei constau în infrastructura digitală și logistică, în forța de muncă calificată și într-un mediu stabil din punct de vedere al legilor și reglementărilor”, explică Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România.

Cu toate că anul 2015 a fost unul pozitiv pentru ISD în Europa, provocările de natură geopolitică și macroeconomică atașate Brexit-ului au potențialul de a afecta intențiile de investiții în viitorul apropiat.

„Totuși, decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană ne aduce pe un teritoriu necunoscut. Este pentru prima dată când un stat membru părăsește uniunea, astfel că impactul și consecințele directe sunt greu de anticipat. Companiile vor fi nevoite să activeze planurile pentru situații neprevăzute la care au lucrat în ultimele luni, demarând totodată și ajustarea planurilor pe termen lung”, adaugă Bogdan Ion.

Activitatea ISD este dominată de proiectele intra-europene, reprezentând 54% din numărul total de proiecte și 108.543 de locuri de muncă nou create. Din afara Europei, Statele Unite este principala țară de la nivel global care investește în Europa, generând 1.193 proiecte ISD și 58.437 de locuri de muncă nou create.

Însă, și Asia și-a intensificat activitatea în Europa, cu 735 de proiecte ISD și 37.215 de locuri noi de muncă generate în 2015, China fiind cel mai mare investitor asiatic în Europa.

Londra metropolitană se situează pe primul loc în clasamentul zonelor urbane, din punct de vedere al numărului de proiecte ISD atrase în 2015 – fiind din nou considerată cel mai atractiv oraș european –  și deține 406 din cele 1.065 de proiecte ISD din Marea Britanie, urmată de zona metropolitană Paris, cu 159 proiecte ISD. Munchen-ul și regiunea Bavaria din Germania s-au evidențiat ca zonele urbane cu cea mai rapidă creștere pentru investitori în 2015, cu o creștere de 134% față de anul anterior, urmată de Berlin.

„O bună parte din discuția privind Brexit-ul se axează pe viitorul statut al Londrei, ca important centru financiar european. Este puțin probabil ca baza legală pe care operează sectorul financiar din Londra să se schimbe fundamental, ea fiind construită pe însăși legislația UE. În cazul puțin probabil în care orașul nu va păstra echivalența cu cadrul legislativ al uniunii, Dublin pare a fi principala destinație pentru companiile de servicii financiare care doresc să își păstreze accesul la Piața Unică. Capitala Irlandei reprezintă în acest moment una dintre cele mai atractive alternative pentru Londra, datorită infrastructurii, legislației europene, dar și limbii vorbite la nivel local”, adaugă Bogdan Ion.

Atractivitatea sectorului de producție european rămâne intactă, atrăgând 49% din proiectele ISD și 62% din locurile de muncă nou create, creșterea fiind înregistrată în Polonia (117 proiecte), Turcia (105 proiecte), Ungaria (69 proiecte), Serbia (51 proiecte) și România (51 proiecte).

Germania a luat locul Marii Britanii ca destinația cea mai atractivă pentru proiecte de transport și comunicații (81 proiecte), în vreme ce Marea Britanie a surclasat Germania în termeni de destinație preferată pentru proiecte de retail și turism (43 proiecte) în anul 2015. Sectorul auto a alimentat creșterea din zona de producție în Ungaria și Polonia, în vreme ce producția de mașini și echipamente a dominat investițiile în Turcia, Serbia și România.