Stiri: Agricultura

Fonduri europene agricultura 2022

Investitorii arabi, interesaţi de piața agricolă locală

02.11.2016

Mai mulţi investitori din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite vor să intre pe piaţa agricolă din România. Astfel, în cadrul GITEX 2016, cel mai mare târg din Orient, desfăşurat la finele lunii octombrie, oamenii de afaceri s-au arătat interesaţi de starea terenurilor din ţara noastră.

„Aceștia ştiau de potenţialul ridicat pentru exploatare al terenurilor din România şi de costurile reduse în comparaţie cu situaţia din Orient”, afirmă omul de afaceri Ştefan Stănescu, patronul firmei AgriSo, un start-up din agricultura românească, prezent la Dubai World Trade Center.

Acesta a precizat că a fost contactat de mai mulţi investitori arabi, interesaţi de situaţia terenurilor agricole din România şi din alte ţări din Europa de Est.

„Noi dezvoltăm un software de monitorizare prin satelit şi drone al exploataţiilor agricole şi avem date concrete privind starea terenurilor. I-am informat de legislaţia restrictivă privind achiziţia terenurilor de către străini”, a mai spus patronul firmei AgriSo.

Oamenii de afaceri arabi s-au declarat interesaţi în exploatarea mai ales a plantelor furajere, în condiţiile în care, în ţările din Orient, cultivarea acestora a fost restricţionată.

„Ei au mari probleme cu apa, iar sistemele de irigaţii au devenit nesustenabile pentru astfel de exploataţii agricole. Astfel că focusul se mută pe importuri, iar Europa de Est ar deveni o piaţă extrem de interesantă pentru ei. Le-ar fi mai ieftin să cultive aici şi să exporte în Orient, decât să producă hrană pentru animale la ei în ţară”, a mai spus Stănescu.

De unde vine acest interes al investitorilor?

Interesul investitorilor străini vine şi ca urmare a faptului că agricultura românească a înregistrat, în acest an, cel mai bun rezultat din ultimul deceniu.

Ţara noastră a ajuns cel mai mare exportator de grâu din Uniunea europeană, iar fermierii români au exportat 1,2 milioane de tone de grâu către clienți extra-comunitari în iulie și august, primele două luni ale sezonului comercial curent din agricultură.

Doar 30% din terenurile arabile din România mai sunt deţinute de români

Conform unui raport al AGRO Intelligence — Sistem de Informații pe Securitate Alimentară (SISA), românii mai dețin în proprietate sau arendă doar puţin peste 30% din suprafața de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare. Aşadar, există peste un milion de hectare de teren arabil în proprietatea străinilor (italieni 23,4%, nemți 15,5%, arabi 10%, unguri 8,2%, spanioli 6,2%, austrieci 6,1%, danezi 4,5%, olandezi, greci, turci), precum și multinaționale precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc.

Începând din 2014, România a liberalizat piața funciară, potrivit obligațiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană. Acest lucru permite persoanelor fizice din Uniunea Europeană să cumpere terenuri agricole în țară, demers care a modificat regimul existent până la finele lui 2013, când doar persoanele juridice aveau acest drept.

Reguli noi pentru vânzarea terenurilor agricole

În schimb, Ministerul Agriculturii vrea să introducă noi reguli pentru vânzarea terenurilor agricole. Astfel, conform unui proiect de lege, prezentat de ministrul Achim Irimescu, persoanele fizice vor putea achiziționa terenuri agricole în limita a 150 de hectare, iar cele juridice până la cel mult 1.500 de hectare.

România are 13,298 milioane de hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafața arabilă.