Stiri: Economie

Investitorii, atenţi şi la superstiţii. Cum sunt influenţate deciziile lor de anumite tipare

26.05.2014

Chiar dacă investitorii cu experienţă ştiu că esenţa tranzacţiilor profitabile este dată, în principal, de o analiză riguroasă, atât fundamentală, cât şi tehnică, există şi anumite superstiţii la care aceştia sunt atenţi şi de care ţin cont atunci când trebuie luată o decizie.

Certinvest prezintă, într-o analiză, cele mai frecvente superstiţii legate de investiţii şi modul în care acestea influenţează deciziile de vânzare sau de cumpărare.

“Superstiţiile pe care le vom prezenta în continuare au luat naştere în Statele Unite ale Americii, iar unul dintre factorii care au permis crearea lor este faptul că piaţa de acţiuni americană este foarte mare, cu numeroşi emitenţi şi acţiuni tranzacţionate, aşa încât permite utilizarea unor algoritmi complecşi pentru identificarea unor tipare de evoluţie a preţurilor şi randamentelor aduse de acţiuni”, a declarat Răzvan Rusu, director de investiţii al Certinvest.

Astfel, printre cele mai înrădăcinate superstiţii investiţionale se numără:

Efectul lunii octombrie

Răzvan Rusu a explicat că analizând istoric evoluţia pieţei acţiunilor şi mai ales momentul celor mai abrupte căderi de pe pieţele bursiere s-a creat impresia că octombrie este una nefastă pentru investiţiile în acţiuni, deoarece este o lună de scăderi.

“La baza acestei credinţe stau momentele de debut ale unora dintre cele mai serioase crize financiare”, a spus acesta.

Astfel, în timpul crizei din perioada 1929-1933, data de 24 octombrie 1929 a rămas în istorie drept „marţea cea neagră”. Aceste este ziua când preţurile titlurilor au scăzut la începutul şedinţei bursiere cu 11%, într-un iureş de vânzare ce a antrenat volume foarte mari.

De asemenea, trebuie adăugată şi „lunea cea neagră” – 19 octombrie 1987, când pieţele financiare globale au marcat scăderi consistente. Această zi a rămas ziua cu cea mai mare scădere a indicelui Dow Jones (-22,61%), în timp ce luna octombrie a anului 1987 a adus, per total, scăderi pentru majoritatea pieţelor bursiere ale lumii.

În Europa, bursa din Marea Britanie a marcat o pierdere de -26,45%, iar cea spaniolă şi-a erodat profiturile cu -31%, în Asia, bursa din Hong King a pierdut 45,5%, în timp ce în America de Nord, bursa canadiană a scăzut cu 22,5%. În plus, şi pieţele financiare australiene au avut un declin de 41,8%.

După aceea, în criza financiară din 2007-2008, luna octombrie din 2008 a fost una extrem de volatilă pe pieţele bursiere, în special în primele 10 zile. În această perioadă  indicele Dow Jones a marcat o scădere de 22,11%. În România, indicele BET a înregistrat o cădere de 33,26% în decursul lunii octombrie 2008.

“Analizând piaţa românească, în ultimii 13 ani, teoria nu pare a se verifica prea mult.  Mai precis, în anii 2001, 2002, 2005 şi 2006, bursa a scăzut într-adevăr, la începutul lunii octombrie, însă până la finalul lunii a revenit la valorile iniţiale. În anii 2007 şi 2008, bursa a cunoscut scădere în decursul lunii octombrie, în timp ce în anii 2003, 2004, 2009, 2011, 2012 şi 2013, bursa românească a crescut de fapt în luna octombrie”, a afirmat directorul de investiţii al Certinvest.

Teoria lungimii fustei

Răzvan Rusu spune că “teoria lungimii fustei”- poate una dintre cele mai neobişnuite superstiţii investiţionale,.

“Teoria statuează că în anii în care în trendul caselor de modă fustele deveneau mai scurte, atunci, în acei ani, bursele creşteau”, a spus acesta.

Teoria a fost lansată în anul 1926, de economistul George Taylor, urmând ca ea să fie probată de Morgan Stanley, care a realizat un grafic comparativ între evoluţia indicelui Dow Jones şi lungimea fustei, conform standardelor modei, între anii 1897 – 1986.

Cu toate acestea, în ultimii ani, tendinţele din modă arată conturarea unor extreme – atât fuste scurte cât şi fuste lungi

“O concluzie nu poate fi extrapolată şi pentru trecutul recent”, a mai spus directorul de investiţii.

Blestemul celui mai înalt zgârie-nori

“Această superstiţie anunţă că în anii când se finalizează sau se apropie de finalizare o clădire emblematică de tip zgârie-nori, care devine cea mai înaltă clădire din lume, atunci bursa va scădea”, explică Răzvan Rusu.

Potrivit lui, la baza acestei superstiţii stau câteva coincidenţe interesante. În primul rând este vorba de clădirea Chrysler din New York care a fost finalizată la începutul anului 1930, perioadă de conturare a Marii Crize din 1929-1933. După aceea au urmat turnurile Petronas din Malaezia inaugurate în 1997. La scurt timp după inaugurare, piaţa bursieră malaeziană s-a confruntat cu o scădere abruptă, indicele principal al bursei, KLSE, având o scădere de peste 50%;

În plus, contrucţia cele mai înalte clădiri din lume în prezent, Burj Khalifa din Dubai a avansat foarte mult în 2008, perioadă nefastă pentru bursele mondiale.

“Anul acesta este aşteptat ca o nouă clădire să ocupe locul de „cea mai înaltă clădire din lume” – Turnul Sky City din China. Totuşi, construcţiile au fost oprite pentru moment în China, aşa că urmează să vedem dacă teoria se va confirma”, a încheiat directorul de investiţii al Certinvest.