Investitorii din energia verde nu mai consideră România o ţară atractivă

08.11.2016

Ţara noastră îşi pierde din atractivitate în ceea ce priveşte investițiile în proiecte de energie regenerabilă, coborând de pe locul 34 pe care l-a ocupat anul trecut și părăsind clasamentul celor 40 de țări atractive pentru proiecte de energie regenerabilă.

Pe de altă parte, Franţa, Belgia, Suedia, Irlanda, Norvegia şi Finlanda urcă în clasament, în timp ce Marea Britanie continuă să piardă din interesul investitorilor.

„Țările europene recâştigă terenul pierdut la începutul anului în clasamentul atractivităţii investiţiilor în proiecte de energie regenerabilă, în defavoarea pieţelor emergente”, se arată în raportul bianual EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

În top 10 ţări din cadrul indexului, Franţa urcă un loc, ajungând pe poziţia 7, în urma anunțului privind intenția de participare la licitația de achiziționare de panouri solare cu capacitate 3GW în următorii trei ani.

De ce şi-a pierdut România atractivitatea?

Conform raportului, ţara noastră pierde locul 34 pe care l-a deținut anul trecut și iese din top 40 de țări atractive pentru investiții în proiecte de energie regenerabilă.

„Corectarea drastică a schemei de sprijin pentru electricitatea produsă din surse regenerabile și incertitudinea privind perspectivele acestei scheme pe termen scurt, mediu și lung, au determinat scăderea atractivității României pentru noi investiții în domeniu. Mulți deținători de parcuri eoliene și solare, amenințați de faliment, caută să le vândă, în timp ce potențialii cumpărători oferă prețuri încă inacceptabile. În plus, asimilarea turnurilor turbinelor eoliene drept construcții impozitabile a contribuit suplimentar la înrăutățirea sentimentului investitorilor. România a îndeplinit ținta specifică anului 2020 privind ponderea regenerabilelor în consumul brut de energie primară încă de pe acum. Nu este clar însă dacă vor supraviețui suficiente capacități de generare până în 2020, când se verifică îndeplinirea țintei specifice. Nu există perspective clare privind noi scheme de sprijin pentru producerea de energie electrică în panouri fotovoltaice de acoperiș sau pentru promovarea biomasei ca resursă energetică. Alături de acestea, ultima propunere de modificare legislativă este percepută de investitori ca neaducând soluții pe termen scurt pentru bancabilitatea proiectelor implementate. Conform calculelor EY, termenul de recuperare a unei investiții într-un proiect eolian realizat în România depășește, în condițiile de astăzi, 30 de ani.”, a explicat Valeriu Binig, Partener Asistenţă în Tranzacţii, EY România.

Ce ţări au urcat în clasament?

Totodată, Belgia (locul 18), Suedia (locul 20), Irlanda (locul 30), Norvegia (locul 32) şi Finlanda (locul 35) au urcat şi ele în clasamentul primelor 40 de ţări. În Norvegia, lucrările de la noul tunel subacvatic, în valoare de 2,3 miliarde dolari, către Germania creează o nouă mare oportunitate de producţie de energie eoliană şi hidro pentru cele două ţări.

Conform raportului, Germania, alături de Statele Unite ale Americii, China, India şi Chile, rămâne neclintită în clasamentul primelor cinci ţări atractive pentru investiții.

„Cea care contrazice total tendinţa de îmbunătăţire la nivel european este Marea Britanie, coborând pe poziţia 14 în cadrul indexului, cea mai joasă din toate timpurile. La scăderea interesului investitorilor au contribuit votul Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, desființarea Departamentului de Energie şi Schimbări Climatice (DECC) şi aprobarea centralei nucleare Hinkley Point C”, se mai arată în raportul EY.

 

 

Citiți și despre: