Stiri: Logistica

Investitorii imobiliari sunt încă interesaţi de terenurile fostelor uzine şi fabrici

13.08.2014

Majoritatea tranzacţiilor realizate cu terenuri mari în Bucureşti, în ultimii 10 ani, au avut ca obiect terenurile fostelor fabrici şi uzine, în condiţiile în care acestea au fundamente corecte din punct de vedere imobiliar, potrivit unei analize a JLL.

Este vorba de acces uşor cu maşina şi transportul în comun, vizibilitate, forma bună a terenului (rectangular, de obicei), precum şi capacităţi mari pentru reţelele de utilităţi.

“Majoritatea acestor unităţi au fost construite în perioada interbelică şi imediat post-belică, pe când Bucureştiul se rezuma la ceea ce am numi acum zona centrală. Aceste fabric şi uzine erau pe atunci aşezate la limita oraşului, însă odată cu <<colonizarea>> masivă a Bucureştiului în perioada comunistă, oraşul s-a extins rapid şi a <<înghiţit>>aceste fabrici şi uzine. Astăzi, dacă ne uităm pe o hartă a Bucureştiului, majoritatea sunt aşezate sub forma unei centuri interne care înconjoară zona centrală, fiind încercuite, la rândullor, de marile cartiere rezidenţiale”, a explicat Attila Peli, Head of Development and Land Department în cadrul JLL.

Astfel, odată cu creştere a cererii şi a preţurilor, a devenit evident că aceste proprietăţi nu mai pot rezista desfăşurându-şi activitatea originară, mai ales pentru că au caracteristicile corecte pentru dezvoltări imobiliare – clădiri de birouri, centre comericiale, ansamburi residenţiale etc. În ultimii ani, activităţile industriale s-au relocate sau au fost sistate, iar terenurile au fost vândute către investitori care au dezvoltat, sau au de gand să dezvolte, proiecte imobiliare.

“Aceste proprietăţi nu vor fi la nesfârşit pe piaţă, majoritatea din ele fiind, cum am spus, deja cumpărate de dezvoltatori şi investitori. Probabil că în următorii cinci ani toate aceste proprietăţi vor fi fost vândute deja”, a mai afirmat Attila Peli.