Investitorii se îndreaptă către litoral. 2015 – număr record de turişti

15.09.2015

Sezonul estival din acest an a fost cel mai bun pentru afacerile de pe litoral. În plus, 2016 se anunţă cu rezultate record în turism, transport şi construcţii, conform unei analize KeysFin. Astfel, datele hotelierilor arată că 2015 a fost cel mai bun an pentru turism, companiile din industria hospitalităţii înregistrând un număr record de turişti. Totodată, au fost weekend-uri în care în staţiuni s-au aflat peste 400.000 de turişti, număr fără precedent în istoria litoralului românesc.

„Rezultatele au fost influenţate, deşi pare secundar, de dezvoltarea infrastructurii HORECA de pe Litoral. Iar un cuvânt greu de spus în acest sens l-a avut sectorul construcţiilor, care a adunat roadele investiţiilor semnificative din ultimii ani, mai ales ale micilor întreprinzători”, au afirmat specialiştii KeysFin.

Raportul mai precizează că, în ultimii patru ani, litoralul a atras afaceri în construcţii de peste 15,7 miliarde de lei, în creştere cu peste 50%, faţă de perioada precedentă.

Doar în luna iulie a anului curent, au fost obţinute autorizaţii de construcţie pentru 493 de clădiri cu destinaţie rezidenţială (în principal hoteluri şi pensiuni), într-o creştere faţă de cele 446 de autorizaţii emise în perioada similară din 2014, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

„Interesul investitorilor în construcţii pentru zona litorală este dovedit şi de evoluţia numărului de firme cu acest obiect de activitate”, au afirmat experţii KeysFin.

Dacă în anul 2010 erau înregistrate 2775 de societăţi specializate în construcţii, anul trecut, numărul acestora a avanst cu mai mult de o treime, la 3416 firme. S-a ajuns, astfel, ca afacerile din acest domeniul să evolueze semnificativ, în ciuda crizei financiare, de la 2,21 miliarde lei în 2010, la 3,29 miliarde lei în 2014. Pentru acest an, estimările se îndreaptă spre depăşirea pragului de 4 miliarde de lei.

“Din 2009, dar cel mai puternic în 2010, am asistat la o ieftinire semnificativă a terenurilor de pe Litoral, dar şi din Deltă. În plus, multe dintre afacerile speculative din perioada de boom economic s-au închis pe fondul crizei, astfel că pentru cei cu lichidităţi au apărut oportunităţi de investiţii importante. Pe de altă parte, asistăm la o dezgheţare a apetitului investiţional al celor care deţineau terenuri şi clădiri în zona litorală”, afirmă analiştii KeysFin.

Totodată, un alt argument este reprezentat de reorientarea românilor către turismul de la Marea Neagră, fapt care a determinat investitorii să îşi facă curaj şi să deschidă şantiere, să preia unităţi hoteliere, să le modernizeze şi să construiască altele noi.

“După anii negri 2010-2011, din 2012 asistăm la o creştere susţinută a numărului turiştilor de pe Litoral şi din Delta Dunării. Românii şi-au reorientat cheltuielile de concedii, căutând soluţii alternative, iar asta s-a tradus, mai ales, prin afluenţa foarte mare de turişti de weekend”, explică specialiştii.

Cel mai bun exemplu privind boom-ul imobiliar de pe Litoral îl reprezintă staţiunea Mamaia. Acolo în ultimii patru ani s-au construit câteva zeci de hoteluri cu peste 2000 de camere, majoritatea de 4-5 stele. De asemenea, şi staţiunea Năvodari a avut o evoluţie spectaculoasă: s-au deschis peste 100 de pensiuni şi hoteluri, doar în ultimii doi ani.

“Asistăm la o crestere a cererii de materiale de construcţii pe toate segmentele, de la elemente de structură, la instalaţii şi dotări sanitare. Este vorba, în primul rând, de investitori privaţi care construiesc hoteluri, restaurante şi alte facilităţi turistice la un standard superior celui existent”, a afirmat Laurenţiu Leca, directorul filialei Arabesque Constanţa.

Raportul mai arată că, în contextul evoluţiei afacerilor din construcţii, profiturile firmelor din Dobrogea au crescut exponenţial, de la 169 milioane lei în 2010 ,la 239 milioane lei în 2014, iar perspectivele pentru acest an se anunţă a fi pe măsură.

“Datele preliminare din primul semestru, coroborate cu semnalele din vara acestui an indică un avans al cifrei de afaceri din acest sector cu 25-30% şi al profitabilităţii cu cel puţin 20 de procente”, spun analiştii KeysFin.

Citiți și despre: