Slide

Stiri: Economie

Combaterea evaziunii în domeniul agroalimentar.

Investitorii străini: Povara fiscală din România este necompetitivă

08.11.2016

Aproape jumătate dintre investitorii străini consideră povara fiscală ca fiind necompetitivă, în timp ce doar 38% o consideră competitivă, pe fondul reducerii de taxe, conform unui sondaj al Consiliul Investitorilor Străini (FIC). În plus, o mare parte a membrilor FIC a raportat o creştere a poverii administrative, în special în domeniul fiscal, generată de formularele ANAF D088 şi D394 privind înregistrarea şi raportarea TVA.

Numeroşi membrii FIC consideră că procesul legislativ are un efect negativ asupra planificării afacerilor. Reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini mai susţin că implementarea unei serii de legi fără studiu de impact poate destabiliza anumite domenii sau riscă să o facă în viitor.

„Darea în plată şi legea conversiei creditelor au creat premisele a mii de procese, au ridicat probleme legate de principiul retroactivităţi aplicării legilor în România şi cel mai probabil vor avea un impact de durată asupra încrederii investitorilor în economia românească. Intervenţia statului privind preţurile în domeniul asigurărilor RCA a transmis de asemenea semnale negative către investitori. Trebuie să subliniem că încrederea investitorilor în predictibilitatea pieţei din România este uşor de pierdut ca urmare a unor astfel de legi şi greu de recâştigat”, conform sondajului citat.

Procesul legislativ

În jur de 50% din respondenţii sondajului FIC consideră că procesul legislativ s-a înrăutăţit, ceea ce le afectează planificarea afacerilor, 70% din respondenţi considerând că lipsa transparenţei şi a coerenţei politicilor face ca România să fie necompetitivă , într-o măsură mai mică sau mai mare, în raport cu alte locaţii în care aceştia desfăşoară afaceri.

Mai mult de jumătate (60%) dintre respondenţi se aşteaptă la o creştere a afacerilor pe care le derulează, atât pe piaţa locală cât şi pe piaţa de export, 65% din respondenţi aşteptându-se ca veniturile lor să crească în 2017. Majoritatea respondenţilor consideră că România este încă competitivă atunci când vine vorba de disponibilitatea forţei de muncă bine pregătită şi doar un sfert o văd ca fiind necompetitivă. Numărul celor care nu mai consideră forţa de muncă din România competitivă este însă în creştere în ultimii doi ani.

Creşterea economică

Pe fondul creşterii economice din România, membrii FIC se aşteaptă la o expansiune a activităţii în anul 2017. Astfel, rata de creştere de 5-6% pe an este sustenabilă pe termen lung doar cu investiţii semnificative atât în sectorul public, cât şi cel privat. De aceea, politicile de creştere economică nu trebuie să se bazeze exclusiv pe stimularea consumului.

Un număr semnificativ al membrilor Consiliului se aşteaptă ca România să rămână competitivă pe piaţa muncii. Totuşi, 25% din companii cred că disponibilitatea de forţă de muncă bine pregătită începe să devină o problemă tot mai mare. Motivele identificate sunt rezultatele modeste ale sistemului vocaţional de educaţie din România, continuarea procesului de emigrare sau lipsa de mobilitate a forţei de muncă în România.