Stiri: Sanatate

Vaccin HPV Romania

IPP: Rata de vaccinare a scăzut sub 86%, în 2014

24.07.2015

Gradul acoperirii vaccinale la nivel național în 2014 a scăzut dramatic la mai puțin de 86% faţă de ținta națională asumată, de 95%, a Programului Național de Imunizare. Procentul copiilor depistaţi ca incomplet vaccinaţi la vârsta de 18 luni a crescut cu 15% faţă de anul precedent, ceea ce trebuie să alarmeze autoritățile statului român, consideră Raluca Popovici – Coordonator programe în cadrul Institutului pentru Politici Publice (IPP).

În ce privește Programul privind sănătatea femeii și a copilului, numărul de medici implicaţi în furnizarea de servicii de planificare familială este în continuă scădere, faţă de anul trecut înregistrându-se o scădere cu 20%. Indicatorii Programului Național de Sănătate a Femeii şi Copilului nu sunt monitorizați corespunzător în prezent, în condițiile în care numărul persoanelor care utilizează în mod constant mijloace contraceptive a scăzut semnificativ (cu 20%) în ultimii ani.

„Cerem Ministerului Sănătății organizarea eficientă a Agenției Naționale pentru Programe de Sănătate și cooptarea în cadrul acesteia a unor specialiști care să redefinească și mai ales să urmărească în mod sistematic îndeplinirea indicatorilor de evaluare a performanței Programelor Naționale de Sănătate”, afirmă reprezentanţii IPP.

De asemenea, în ceea ce priveşte Acţiunea de Mediere Sanitară în anul 2014, inițiativă guvernamentală adresată direct încurajării accesului grupurilor vulnerabile la servicii publice de sănătate, faptul că numărul mediatoarelor sanitare a scăzut cu 46% față de 2008 cea mai accentuată scădere (de peste 3%) fiind anul trecut, pune în pericol eficiența politicilor statului față de aceste categorii.