Care sunt cele mai recente schimbări din agricultura românească? Cu o experiență pe piața locală agricolă de 20 de ani, IPSO Agricultură, membră a grupului francez Monnoyeur, oferă soluții integrate pentru producătorii agricoli din România: mașini și utilaje agricole, piese de schimb, service și pregătirea operatorilor.
Compania este unul dintre principalii jucători din sectorul agricol pe plan local și oferă fermierilor atât soluții la nevoile lor, cât și ajutor ori de câte ori este nevoie. Arnaud Van Strien, directorul IPSO Agricultură, ne-a povestit despre cele mai recente schimbări din domeniul agricol din România, dar și cum va arăta viitorul sectorului de activitate.
-
Care au fost cele mai importante momente din istoria IPSO?
De-a lungul anilor, istoria companiei IPSO a fost marcată de o serie de momente și realizări importante. Un prim moment important a fost în urmă cu 20 de ani când am început parteneriatul cu doi producători de referință pe piața internațională a utilajelor agricole: John Deere și Kuhn. Din 2009, suntem lider pe piața de tractoare din România, o realizare care reflectă evoluția companiei și eforturile noastre susținute orientate în direcția creșterii. Este de asemenea important să menționăm strategia noastră de dezvoltare regională derulată în intervalul 2007 – 2015, care ne-a permis să ne extindem de la unul la 15 sedii regionale. Un alt moment cheie pentru istoria companiei este legat de deschiderea, în 2015, a unui centru de formare unde au loc cursuri pentru clienți și parteneri, localizat la sediul central din Mogoșoaia.
-
Sunteți unicul importator al unor produse cu renume. Ce ne puteți spune despre cele mai bine vândute soluții pe piața locală?
IPSO Agricultură este importator unic în România al mașinilor și utilajelor agricole John Deere, cel mai mare producător de utilaje agricole la nivel mondial. Oferim fermierilor o gamă completă de tractoare, combine de recoltat, prese de balotat, mașini de erbicidat, utilaje de cultivare și sisteme de management agricol marca John Deere. IPSO Agricultură a urmat un ritm de creștere constant adăugând treptat noi mărci de renume la portofoliul său: Kuhn, cu o experiență de 180 de ani în fabricarea utilajelor agricole precum pluguri, grape, cultivatoare cu dinți, semănători, cositori, prese de balotat; Manitou, lider în fabricarea încărcătoarelor telescopice; Bednar FMT, unul dintre cei mai mari fabricanți și distribuitori de utilaje agricole din Europa Centrală, printre utilajele fabricate se număra grape, combinatoare, cultivatoare, scarificatoare și tocătoare; Perard, un nume de referință în mediul agriculturii mecanizate, furnizor de remorci de transbordare și remorci de împrăștiat îngrășăminte chimice; Fliegl, Pichon, Kemper, Zurn, Geringhoff, Grasdorf, Laforge și Eassymass sunt și ele mărci de utilaje agricole prezente în portofoliul IPSO Agricultură.
-
Cum se realizează distribuția produselor? Câte puncte de vânzare aveți în prezent?
În prezent, avem o forță de vânzări de aproximativ 30 de persoane, distribuită în opt centre regionale principale și șapte puncte de lucru secundare localizate în Mogoșoaia, Alba Iulia, Alexandria, Brăila, Carei, Craiova, Botoșani, Fetești, Filipești, Giurgiu, Oradea, Ovidiu, Târgu Mureș, Timișoara și Ulmeni.
-
Care au fost cele mai recente investiții ale companiei? Care sunt cele planificate pentru viitor?
În perioada 2014 – 2015 am bugetat investiții în valoare de 15 milioane de euro, pentru deschiderea de noi puncte de lucru și modernizarea celor existente. În septembrie 2014 am inaugurat sediul din Sânandrei, județul Timiș, care se întinde pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați, iar în aprilie 2015 am inaugurat sediul din Mogoșoaia, județul Ilfov, desfășurat pe o suprafață totală de 12.600 de metri pătrați. Cele două sedii includ, pe lângă clădirea de birouri, atelier de service și magazie de piese de schimb. Sediul central din Mogoșoaia include și un centru de formare, unde sunt organizate periodic cursuri de formare a clienților și a angajaților.
-
Ce ne puteți spune despre formele de creditare pe care le oferiți fermierilor ce au nevoie de acestea?
IPSO Agricultură a înființat, în 2008, un departament de finanțare, care se ocupă de întocmirea ofertelor și dosarelor de finanțare și de intermedierea relației dintre clienți și instituțiile financiare. Clienții interesați de achiziția de utilaje agricole, dar care nu dețin integral suma necesară, pot apela la suportul departamentului de finanțare, care funcționează ca suport pentru departamentul de vânzări. Consilierii de finanțare preiau de la clienți documentele necesare pentru întocmirea dosarului, le înaintează către instituțiile finanțatoare și gestionează întregul proces până în momentul aprobării dosarului și livrării bunului. Echipa de finanțare IPSO Agricultură oferă soluții adaptate fiecărei nevoi în parte, printre acestea numărându-se credit FEADR și NON- FEADR, Leasing Bunuri Noi și Second-Hand. Lucrăm cu toți finanțatorii, dar cu o parte dintre ei avem parteneriate care le oferă clienților noștri anumite avantaje: dobândă preferențială, comisioane bancare minime, rate sezoniere, perioadă mare de rambursare care poate ajunge până la șapte ani, avans începând de la 0% și perioadă de grație până în 2016. Un alt avantaj este rapiditatea cu care clientul primește răspunsul referitor la dosarul pe care l-a depus. De asemenea, toate eforturile clientului se opresc în momentul în care ne-a transmis toate documentele necesare pentru completarea dosarului de finanțare.
-
Activați într-un domeniu dinamic, care credeți că este viitorul acestuia? Cum se vor schimba echipamentele în viitor, din punctul dumneavoastră de vedere?
Am remarcat interesul în creștere al fermierilor pentru optimizarea lucrărilor și a costurilor generate, spre exemplu de inputuri și de consumul de motorină. Fermierii sunt din ce în ce mai interesați, de asemenea, de achiziționarea sistemelor electronice de monitorizare, ghidaj și de consultanță. Partea de software se va dezvolta mai intens în perioada următoare, datorită avantajelor pe care le oferă sistemele electronice și a faptului că ele pot fi implementate pe o gamă largă de utilaje agricole, precum tractoare, combine și echipamente autopropulsate. Printre aceste avantaje se număra costuri mai mici pentru combustibil, reducerea cantității de îngrășăminte și chimicale folosite și creșterea productivității și profitabilității. În acest fel, agricultorii beneficiază de sprijin în trei domenii: optimizarea utilajelor, optimizarea logisticii și a proceselor decizionale în agricultură. În același timp, aplicațiile software din agricultură permit identificarea problemelor sau a defecțiunilor potențiale și diagnosticarea utilajelor.
-
În 2013 ați înregistrat o cifră de afaceri de peste 397 de milioane de lei. La cât s-a ridicat aceasta anul trecut și la cât o estimați pentru anul curent?
În 2014 am înregistrat o creștere de 20% a cifrei de afaceri, comparativ cu 2013. Creșterea a fost generată pe de o parte de eforturile susținute depuse de echipa IPSO și pe de altă parte de încrederea și curajul clienților de a investi mai mult în utilaje agricole, datorită stabilității pieței, a prețurilor și a producției. În 2015 ne dorim să rămânem în linie cu 2014, chiar dacă anul acesta este mai dificil pentru agricultură.
-
Care sunt planurile de viitor ale companiei?
Pentru viitor ne propunem să finalizăm implementarea strategiei de acoperire teritorială. Ne dorim să dezvoltăm și latura de formare atât a colaboratorilor, cât și a clienților, prin intermediul centrului de formare de la Mogoșoaia. Suntem în plin proces de dezvoltare a programelor de instruire tehnică pentru operatorii de combine, tractoare și echipamente și mașini de erbicidat, întrucât am observat faptul că clienții noștri se confruntă cu probleme legate de operarea utilajelor achiziționate și ne dorim să îi sprijinim în soluționarea acestor probleme.