Stiri: Economie

Iranul deţine un potenţial ridicat de business pentru România. Ce trebuie să facă autorităţile?

15.02.2016

Mediul de afaceri românesc redescoperă, la 26 de ani de la Revolutie, potenţialul de afaceri cu Iranul, ţara care până nu demult era sub embargo internaţional, din cauza ameninţării nucleare. Astfel, începând cu 16 ianuarie, Uniunea Europeană a ridicat sanţiunile economice şi financiare impuse Iranului, iar experţii de la KeysFin spun că potenţialul de business pentru România este unul ridicat, conform unei analize realizate de compania de risk management.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor şi Registrului Comerţului, în ţara noastră activează, la ora actuală, 387 de firme cu acţionari cu naţionaliţate iraniană. Numărul acestora a crescut faţă de 2013 cu aproximativ 15%, evoluţia pozitivă fiind influenţată în principal de dezgheţul relativ din economie, după criza din 2009-2013.

2213 oameni de afaceri iranieni fac afaceri în România

Cei 2213 oameni de afaceri iranieni care fac business în ţara noastră sunt cantonaţi, în marea lor majoritate, în zona Bucureştiului, acolo unde fac afaceri în principal în comerţ şi industria prelucrătoare.

Afacerile din zona Bucureşti-Ilfov, gestionate de administratorii şi acţionarii iranieni, s-au ridicat în 2014 la 278,2 milioane de lei, în condiţiile în care, la nivel naţional, cifra totală a business-ului iranian a fost de 332, 2 milioane lei.

Prezenţe discrete în mediul de afaceri românesc au fost semnalate în judeţele din nordul Moldovei (20,7 milioane lei), Centru (10,6 milioane lei) şi Sud (9,3 milioane lei).

 “Afacerile iranienilor în România sunt cantonate, nu întâmplător, în zona centrelor universitare, acolo de unde provin cei mai mulţi oameni de afaceri. Foşti studenţi iranieni care au ales să rămână în ţara noastră şi să investească mai ales în comerţ,unde au realizat, de exemplu, în 2014, o cifră de afaceri de 206,1 milioane lei (74,3% din total)”, explică analiştii KeysFin.

Conform analizei, alte domenii cu afaceri semnificative sunt industria prelucrătoare (28,5 mil.lei – 10,3%) şi activităţi de servicii administrative şi suport (16,6 mil. lei – 5,79%). Oamenii de afaceri iranieni mai derulează afaceri şi în agricultură, servicii financiare,hoteluri şi restaurante, transporturi şi IT&C, însă la un nivel nesemnificativ.

Cele mai mari firme cu acţionariat iranian

Cele mai mari firme cu acţionariat iranian prezente pe piaţa locală sunt, în ordinea cifrei de afaceri, Inteel Mar,Vox Carrier,  UDP – Distribuţie Papetărie, Olimp Company, Euro Meat Group, Karimi Group, Evesta, Vitrometan, Ostam Impex şi Pars Production.

Aceste companii au derulat, în anul 2014, afaceri de 225 milioane de lei, faţă de 233 de milioane lei în 2013.

De asemenea, datele statistice de la Registrul Comerţului, prelucrate de KeysFin, arată că cei mai mulţi administratori de firmă şi acţionari cu cetăţenie iraniană au vârsta între 41-50 de ani, urmaţi de cei între 51-60 de ani şi peste această vârstă.

“Vorbim de oameni de afaceri cu multă experienţă în hăţişul de business din România, cei mai mulţi cu firme deschise încă din anii ‘90. Afacerişti căliţi la focul insolvenţelor şi falimentelor din perioada crizei, cu un puternic apetit pentru comerţşi servicii, mai ales în sectorul alimentar-fast-food şi HORECA”, explică analiştii de la KeysFin.

Anunţul privind ridicarea embargoului economic impus Iranului prinde comunitatea de business din ţara noastră într-un moment în care se face schimbul de ştafetă între generaţii.

“Sunt multe companii în care asistăm la trecerea business-ului din mâinile tatălui în cele ale succesorilor. Vorbim în principal de business-urile construite în anii ‘90, acolo unde cei care le-au condus în ultimii 20 de ani, au început, treptat, săse retragă. Anunţul privind ridicarea embargoului crează o fereastră de oportunitate pentru dezvoltarea unor afaceri în creştere, mai cu seamă că Iranul are resurse financiare şi o piaţă uriaşă, care poate absorbi o cantitate uriaşă de mărfuri şi servicii”, spun cei de la KeysFin.

Astfel, de la utilaje la proiecte IT&C, industria românească are şansa de a se ralia trendului economic internaţional şi a prinde oportunitatea afacerilor cu Iranul.

„Trebuie doar ca autorităţile să reia legăturile tradiţionale cu această ţară, să restarteze conexiunile din anii regimului Ceauşescu atunci când Iranul reprezenta un partener important pentru România, să încerce să pună la aceeaşi masa oamenii de afaceriiranieni de la noi, partenerii de business ai acestora din ţara de baştină, cu reprezentanţii firmelor româneşti, dornice mai ales să exporte în această ţară”, afirmă cei de la KeysFin.