Slide

IT&C

Istoria unui gigant IT: Microsoft

01.04.2016

Cum au reușit Bill Gates şi Paul Allen să creeze una din cele mai inovative companii din lume. Bill Gates este cel mai bogat om la nivel mondial şi în acest an, însă pe lângă acest lucru, co-fondatorul Microsoft se numără şi printre cele mai vizionare personalităţi pe care istoria contemporană le are. Totul a început în urmă cu aproape 50 de ani de ani, când acesta, împreună cu un bun prieten de al său, Paul Allen, a înfiinţat o companie care a reuşit să îi aducă succesul.

Bill Gates s-a născut în anul 1955, în Seattle, iar interesul său pentru programare a început când avea puţin peste 10 ani. Acestuia îi plăcea să citească extrem de mult, iar părinţii lui îşi făceau griji că stătea prea mult timp retras şi părea plictisit de ceea ce se întâmplă în jurul lui, cu toate că el avea rezultate foarte bune la şcoală.

Când a împlinit 13 ani, fondatorul Microsoft a fost înscris la Lakeside School din Seattle, o școală exclusivistă. Aici, el a reuşit să îşi dezvolte extrem de bine cunoştinţele în matematică şi ştiinţe, descurcându-se extrem de bine, în acelaşi timp, şi la engleză sau teatru.

Primul contact cu un calculator

Tot în cadrul acestei şcoli, Bill Gates a avut şi primul contact cu un calculator. Acesta şi-a petrecut o bună parte din timp pe acest computer, reuşind chiar să creeze un joculeţ simplu pe care el îl juca cu colegii săi de şcoală.

Tot la şcoală, Bill Gates l-a cunoscut pe Paul Allen, care era cu doi ani mai mare decât el. În scurt timp, cei doi au devenit prieteni, în special datorită faptului că pasiunea lor era una comună, petrecându-şi extrem de mult timp pe calculator. Ei au reuşit să creeze împreună un program de salarizare pentru compania care donase calculatorul şcolii şi chiar au reuşit să „spargă” orarul şcolii. 

Traf-o-Data                                                                        

În anul 1970, când Bill Gates avea doar 15 ani, cei doi au decis să intre în lumea business-ului şi au creat un program care monitoriza traficul: Traf-o-Data, pe care l-au vândut primăriei din Seattle pentru nu mai puţin de 20.000 de dolari.

Programul de monitorizare a traficului,  Traf-o-Data, a fost vândut de Bill Gates şi Paul Allan pentru 20.000 de dolari.

Atunci, cei doi au vrut să îşi deschidă o companie, însă părinţii lui Bill nu i-au lăsat motivând că trebuie să termine şcoala mai întâi şi să urmeze o facultate. Ei sperau ca acesta să devină avocat.

Testul SAT l-a trecut cu 1590 de puncte din 1600

În anul 1973, fondatorul Microsoft a terminat liceul, obţinând la testul SAT un punctaj de 1590 din 1600 de puncte posibile. Tot atunci, el  a părăsit orașul Seattle pentru a urma Facultatea de Drept din cadrul Universității Harvard.

Cu toate că erau studenţi la prestigioasa Universitate Harvard, cei doi nu prea obişnuiau să stea la ore, preferând să îşi petreacă cea mai mare partea a timpului în sala de calculatoare, care pe atunci avea nu mai mult de un computer. Bill Gates şi  Paul Allen au spart acest calculator şi, în loc să fie daţi afară din Universitate, au primit o recompensă mult dorită de ei: acces nelimitat la sala de calculatoare. Astfel, cei doi au reuşit să îşi îmbunătăţească performanţele în domeniul care pe atunci era încă extrem de puţin dezvoltat.

Deşi nu şi-a luat licenţa la Harvard, Universitatea i-a acordat lui Bill Gates titlul de doctorand.

Au renunţat la Harvard

După un timp cei doi au decis să renunţe la facultate şi s-au mutat în Boston, unde s-au ocupat de proiectele lor. Atunci, Paul Allen a citit un articol într-o revistă despre micro-computerul Altair 8800 și, împreună cu Bill Gates, au sunat fondatorii companiei să le propună să scrie o nouă versiune a limbajului de programare BASIC folosit de acest computer. După doar opt luni, cei doi au putut să le prezinte celor de la MITS programul lor, iar aceștia au decis să îl scoată pe piață cu numele Altair BASIC.

Tranzacția realizată cu acest limbaj de programare i-a inspirat pe Bill Gates sau Paul Allen să îşi înființeze propria companie de dezvoltare software: pe data de 4 aprilie 1975 a fost înființată compania Microsoft, iar Bill Gates a fost primul CEO.

Principala activitate a Microsoft era să scrie diferite programe pentru alte companii, iar la finele anului 1978 avea 25 de angajaţi şi venituri anuale de 2,5 milioane de dolari. Aceste rezultate impresionate erau înregistrate în momentul în care Bill Gates avea doar 23 de ani, iar Paul Allen avea 25.

Cu cât treceau anii, compania se dezvolta din ce în ce mai mult, programele sale ajungând să fie extrem de căutate şi de alte companii. De exemplu, în noiembrie 1980, IBM avea nevoie de un software care să ruleze pe noul computer personal pe care urma să îl lanseze. Cu toate că Bill Gates li s-a părut extrem de tânăr, conducerea IBM a decis să lucreze cu Microsoft.

Între 1978 şi 1981, Microsoft pur şi simplu a „explodat”, ajungând de la 25 de angajaţi la 128, în timp ce veniturile companiei au depăşit 16 milioane de dolari.

În anul 1983, compania a deschis primele birouri din afara Statelor Unite, în Japonia şi Marea Britanie. Doi ani mai târziu, Microsoft a lansat cel mai cunoscut produs al său: Windows.

În anul 1987, Bill Gates, care atunci avea doar 31 de ani, devine miliardar.  Zece ani mai târziu, este cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 12,9 miliarde de dolari.

În februarie 2014, Bill Gates a anunţat că se va retrage din funcţia de preşedinte al Microsoft.

Averea sa ajunge la 75 miliarde de dolari

Deţinând o avere estimată la 75 de miliarde de dolari, Bill Gates se regăseşte şi în 2016 pe primul loc al renumitului Top Forbes – Cei mai bogaţi oameni ai lumii. Acesta este al 21 an în care fondatorul Microsoft ocupă primul loc în clasamentul Forbes.

Locul al doilea al topului Forbes este ocupat de magnatul industriei textile din Spania, Amancio Ortega, cu o avere de 67 de miliarde de dolari.  El este fondator al mărcii Zara, acționar majoritar al firmei Inditex.

În 2016, numărul miliardarilor a scăzut de la 1.826 la 1.810. Toți aceștia deţin o avere de circa 6.480 de miliarde de dolari, în scădere cu 570 de miliarde prin comparație cu anul anterior.