IT-ul, domeniul care oferă o piaţă dinamică a muncii

01.10.2016

IT-ul este singurul domeniu în care șomajul este aproape inexistent, iar salariile depăşesc 1.500 de euro. Deşi pare ireal, există şi în România un domeniu în care salariile medii depăşesc 1.000 de euro, iar şomajul este aproape inexistent. În mod evident, este vorba de sectorul IT, în special în domeniu programării.

În ultimii ani, în ţara noastră au pătruns multe nume importante la nivel mondial din industria IT, în principal datorită faptului că tinerii programatori români sunt atât calificaţi, cât şi recunoscuţi pe plan internaţional pentru aptitudinile lor.

Aşadar, nimeni nu se mai îndoieşte de faptul că specialiştii IT pot obţine venituri foarte mari pentru România, chiar şi cu o experienţă minimă, comparativ cu alte profesii.

De fapt, acest lucru nu se întâmplă doar în ţara noastră, ci oriunde în lume. Companiile de software raportează profituri remarcabile şi sunt într-o continuă căutare de personal, orientându-se atât către persoane cu experienţă, cât şi către tineri aflați la început de drum în programare. În consecință, salariile sunt pe măsură.

Companiile din IT care fac angajări consideră că piața forței de muncă oferă resurse insuficiente pentru planurile lor de dezvoltare

Nu trebuie să ne mire nici faptul că majoritatea companiilor din acest domeniu care fac angajări consideră că piața forței de muncă oferă resurse insuficiente pentru planurile lor de dezvoltare.

Cele mai mari salarii din România

Conform statisticilor publicate de INS, cele mai mari salarii se înregistrează în domeniul IT, cu un venit mediu de 5.295 lei. În acelaşi timp, câștigul salarial mediu nominal net, la nivel naţional, este de doar puţin peste 2.000 de lei.

În plus, salariile din acest domeniu nu par să stagneze; de exemplu, în luna iunie s-a înregistrat o mărire de 10-12,5% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2015.

Cele mai mari salarii din România se înregistrează în domeniul IT, cu un venit mediu de 5.295 lei

Specialiştii în domeniul recrutărilor spun că sectorul cu cel mai mare potențial de angajare în acest moment este domeniul IT. Astfel, conform organizatorilor târgului de job-uri Angajatori de Top, locurile în companiile de IT sunt peste tot şi sunt bine plătite, fiind o industrie bogată şi foarte profitabilă la ora actuală.

Piața salariilor din IT nu este una uniformă,  variind în funcție de zona geografică. Bucureștiul oferă cele mai mari salarii, iar în provincie, cele mai bune salarii sunt în Cluj, urmate de Timișoara şi Iași.

Programatorii sunt cei mai căutaţi

Dezvoltatorii de software, programatorii sunt cei mai căutaţi. În plus, anul trecut, piaţa de IT din România se confrunta cu un asemenea deficit de personal pregătit încât companiile au cerut ajutor Guvernului şi mediului universitar de a finanţa educaţia în domeniu şi a mări locurile la facultăţile de profil: Automatică, Informatică şi Cibernetică.

Companiile din IT au cerut ajutor Guvernului şi mediului universitar pentru finanţarea educaţiei în domeniu şi mărirea numărului de locuri la facultăţile de profil.

Aşadar, în urma acestei cereri, locurile au fost suplimentate la marile universităţi de stat, dar nu acoperă nici pe departe cererea de pe piaţă.

Se fac angajări masive

Potrivit studiului de salarizare AIMS Salary Map IT – ediția 2016, segmentul de R&D este în plin avânt în ţara noastră. Aşadar, majoritatea firmelor de profil prezente în România plănuiesc să facă noi angajări și în acest an, continuând astfel evoluția ascendentă înregistrată în anii trecuți.

Companiile participante la studiu au anunţat creșteri masive de personal în acest an, în medie cu 25,5%.

Lupta pentru angajații performanți este una acerbă și acest fenomen are un efect concret și imediat asupra pieței salariilor

Conform rezultatelor studiului, toți participanții la studiu intenționează să facă creșteri salariale și în acest an, iar cifra medie estimată de creștere a bugetelor de salarizare este de 9%.

Facilităţi fiscale

În spatele acestei dezvoltări spectaculoase a pieţei muncii din IT stă şi o decizie luată în anul 2013 de către guvernanți. Astfel, în încercarea de a opri exodul programatorilor şi de a pune România pe harta mondială a programării, statul a făcut din IT un sector privilegiat. Este vorba de aprobarea unei facilităţi fiscale prin care angajaţii din acest domeniu au fost scutiţi de plata impozitului pe veniturile de natură salarială. Prin urmare, ţara noastră a devenit un important hub pentru marile companii de IT şi programare.

Potrivit legislaţiei în vigoare, veniturile din salarii realizate ca urmare a activității de creare de programe pentru calculator nu sunt supuse impozitului pe venit de 16%, plătindu-se doar contribuţiile sociale.

Pentru un salariu net  de 1.000 euro pe lună, o companie de IT are un cost salarial de 1.530 euro

În prezent, în România, pentru un salariu net negociat de 1.000 euro pe lună acordat unui programator scutit de impozit, compania angajatoare are un cost salarial de 1.530 euro, faţă de 1.822 euro cât ar fi costul total în cazul în care s-ar aplica inclusiv impozitul de 16%.

Peste 65.000 de specialişti IT

Având peste 65.000 de specialişti IT, România este lider în Uniunea Europeană după numărul de angajaţi în sectorul tehnologiei pe cap de locuitor, şi ocupă locul al şaselea la nivel mondial. În plus, România este, după India şi China, al treilea cel mai mare jucător din industria globală de software outsourcing.

Aşadar, conform specialiştilor în HR, cine doreşte un loc de muncă bine plătit, are două lucruri de învăţat: o limbă străină, alta decât engleza, şi  IT. În acest caz, nici lipsa de experienţă nu mai reprezintă un impediment.

 

 

Citiți și despre:

  • Testarea software – ce trebuie să știi pentru a găsi un job?Testarea software – ce trebuie să știi pentru a găsi un job? Funcția de tester software este mult mai accesibilă decât cea de programator. Sectorul IT&C din România, și nu numai oferă, în prezent, cele mai mari venituri. În ultimii 10 ani, extrem de multe companii […]
  • Nivelul de pregătire IT al angajaților români, mult sub media din UENivelul de pregătire IT al angajaților români, mult sub media din UE Angajaţii din țara noastră dețin cel mai slab nivel de abilităţi IT din Europa, conform raportului de ţară 2015, publicat de Comisia Europeană. Astfel, proiectul naţional de Strategie Digitală conţine, […]
  • Istoria unui gigant IT: MicrosoftIstoria unui gigant IT: Microsoft Cum au reușit Bill Gates şi Paul Allen să creeze una din cele mai inovative companii din lume. Bill Gates este cel mai bogat om la nivel mondial şi în acest an, însă pe lângă acest lucru, co-fondatorul […]
  • Cum va evolua piața muncii în 2016?Cum va evolua piața muncii în 2016? România are printre cele mai mici rate ale șomajului din UE, însă tinerii nu își găsesc un loc de muncă. România are printre cele mai mici rate ale șomajului din Uniunea Europeană, iar perspectivele pieței […]
  • 20.370 locuri de muncă, disponibile la nivel naţional20.370 locuri de muncă, disponibile la nivel naţional Astăzi, la nivel naţional, erau disponibile 20.370 de locuri de muncă, conform datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici aflaţi în evidenţele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă […]