A lucra de la 9AM la 5PM devine o situație din ce în ce mai puțin întâlnită în România. Pe de o parte, multe companii au realizat faptul că a obliga un angajat să lucreze opt ore în fiecare zi de la sediul firmei aduce dezavantaje majore de ambele părți, iar de cealaltă parte, odată cu internaționalizarea multor activități, salariații români se văd nevoiți să lucreze seara sau în timpul weekend-ului.
Lucratul de acasă, cunoscut și ca “work from home” sau “work remotely”, a devenit în ultimii ani ceva comun în companiile de toate dimensiunile din țara noastră. Angajatorii au conștientizat faptul că a oferi libertatea locației salariaților aduce beneficii majore: începând de la rezultatele mai bune ale activităților desfășurate și continuând cu facturi mai mici la utilitățile necesare întreținerii unui birou de mari dimensiuni. Desigur, doar anumite domenii de activitate reușesc să ofere acest beneficiu, însă vestea bună este că ultimii ani au adus o schimbare de mentalitate și asupra corporațiilor internaționale, care până nu acum mult timp nici nu considerau viabilă opțiunea de a nu avea un program fix și obligatoriu pentru salariați.
O altă schimbare majoră este legată de programul de lucru. Flexibil sau nu, angajații români spun că au un program care implică lucrul pe timp de seară sau în timpul weekend-ului. Statisticile oficiale făcute publice de Institutul Național de Statistică arată că aproape 50% din totalul populației ocupate lucrează sâmbătă și 12% lucrează noaptea. În ce privește programul obișnuit de lucru, media este de 39,8 ore pe săptămână.
Se schimbă modul în care angajații români lucrează și interacționează cu angajatorii? Cu siguranță! Se modifică modalitatea în care un salariat trece prin evaluarea performanței? Desigur. Care este următorul pas? Probabil o flexibilitate și mai ridicată a companiilor, alături de beneficii directe ce nu au legătură cu cele opt ore zilnice tradiționate.