Slide

Jurnalul de Afaceri Iulie 2024

Iulie 2024

Un studiu efectuat în luna aprilie a evidențiat faptul că 41% dintre cele 2.000 de persoane aflate la conducere au afirmat că se așteaptă ca necesarul de forță de muncă să scadă în următorii cinci ani, ca urmare a folosirii inteligenței artificiale. În prezent, există încă dezbateri importante cu privire la influența inteligenței artificiale asupra pieței muncii. Impactul acesteia variază în limite destul de largi, însă toată lumea este de acord cu afirmația că inteligența artificială și folosirea acesteia își vor lăsa cu siguranță amprenta asupra pieței locurilor de muncă și angajaților. Inițial, s-a pus accentul pe faptul că inteligența artificială nu ar duce la pierderea de locuri de muncă, ci mai degrabă la dezvoltarea competențelor angajaților în direcția îndeplinirii sarcinilor care implică un grad crescut de creativitate și, în principal, care nu sunt repetitive și consumatoare de timp.

Cu toate acestea, impactul inteligenței artificiale asupra pieței forței de muncă este studiat în continuare, evidențiindu-se astfel noi aspecte de luat în calcul. Folosirea IA poate duce la creșterea pe termen scurt a ratei șomajului. Creșterea ratei șomajului pe termen scurt va surveni ca urmare a faptului că va apărea o discrepanță între perioada de timp necesară angajaților care și-au pierdut locul de muncă pentru a căpăta deprinderi noi și a-și găsi un nou loc de muncă.

Pe lângă preocupările existente până acum legate de posibile răspunsuri părtinitoare care ar fi oferite de inteligența artificială, o altă problemă este reprezentată de faptul că utilizarea pe scară din ce în ce mai largă a inteligenței artificiale obligă la creșterea numărului de centre de date necesare pentru a educa și opera noile modele de inteligență artificială care să susțină produsele bazate pe această tehnologie. În plus, există un risc destul de mare legat de informațiile generate, care de multe ori nu sunt verificate.

Impactul inteligenței artificiale asupra pieței muncii se estimează a fi diferit în funcție de economia pe care o afectează. În țările cu economie avansată, se pare că impactul inteligenței artificiale va fi crescut. Mai mult decât atât, se pare că angajații de tip White Collar vor fi mult mai afectați decât cei Blue Collar.

Prin urmare, fiecare dintre noi joacă un rol în dezvoltarea produselor și serviciilor bazate pe inteligență artificială. Însă este important ca atunci când folosim astfel de resurse în afaceri, să luăm în considerare părerile experților și cele mai recente studii în domeniu, pentru ca aceste schimbări să nu exercite efecte negative asupra rezultatelor financiare, indiferent că vorbim de cifra de afaceri sau despre profit, de costuri asociate implementării unor noi produse sau servicii insuficient testate sau de cele generate de necesitatea de a angaja și forma persoane noi.

În concluzie, deși inteligența artificială aduce provocări considerabile, adaptarea continuă, educația și formarea profesională, alături de măsuri de protecție a mediului, sunt esențiale pentru a valorifica pe deplin potențialul inteligenței artificiale fără a compromite stabilitatea socială.