Iunie 2015

După o lungă perioadă în care taxele și impozitele au fost majorate, în timp ce veniturile românilor au fost într-un trend descendent, Guvernul a aprobat una dintre cele mai bune vești ale anului curent pentru consumatori și nu numai. 1 iunie este data la care TVA-ul pentru alimente și băuturi va fi micșorată la 9%.
Reducerea se traduce rapid în vânzări mai ridicate pentru magazinele și unitățile alimentare și, desigur, prin achiziții mai mari realizate de români. La toate acestea se adaugă și diminuarea fraudelor fiscale din sistem și, nu în ultimul rând, la o stare mai bună de sănătate pentru oamenii care până nu acum mult timp nu își permiteau să introducă în coșul zilnic de cumpărături anumite alimente benefice pentru sănătate. Implicațiile sunt majore pe termen lung și mediu, iar producătorii din industrie și nu numai sunt toți de părere că acestea nu vor întârzia să apară.

Potrivit autorităților, prețurile produselor ar trebui să scadă la raft cu cel puțin 12% în urma reducerii TVA-ului. Pare puțin, însă pentru veniturile multora dintre români va fi o schimbare ce se va resimți fără doar și poate.

Datele Institutului Național de Statistică arată că pe luna martie salariul mediu net pe economie s-a ridicat la 1.829 lei. Tot potrivit INS, românii lasă 42% din salariu pe alimente, adică aproximativ 770 de lei, lună de lună. Dacă prețurile se vor diminua cu 12%, ca urmare a TVA-ului scăzut, asta înseamnă că românii vor rămâne în buzunar cu peste 90 de lei pe lună.
După un calcul simplu, reducerea TVA-ului se poate traduce așadar cu o economie de circa 1.000 de lei, ceea ce înseamnă suma de bani necesară pentru o vacanță de o săptămână la malul mării, prin programul “Litoralul pentru toți”.