Jurnalul de afaceri Iunie2021

Iunie 2021

Odată cu stabilizarea crizei pandemice, mediul de afaceri începe să analizeze efectele acestei perioade de timp asupra economiei și, desigur, să descopere industriile care au avut de suferit, dar și cele care au înflorit în ultimul an. Analiza este extrem de importantă și, indiferent de concluziile acesteia, lecțiile pe care le-am învățat cu toții în ultimul an vor ajuta la dezvoltarea tuturor sectoarelor de activitate.

O industrie care nu doar că nu a fost afectată de pandemie, dar s-a și dezvoltat cu peste 23% în 2020 este piața serviciilor IT&C, potrivit unui studiu recent realizat de Arctic Stream. Nici comerțul en-gros de echipamente informatice și de telecomunicații nu s-a lăsat mai prejos. Creșterea din acest domeniu a fost de 20,5% față de 2019.

Analiștii estimează o creștere constantă, aceștia spun că dezvoltarea se va situa la nivelul de aproximativ 15% în următorii patru ani. Dacă luăm în considerare faptul că sectorul IT&C a reprezentat aproape 7% din PIB-ul României în ultimii cinci ani, atunci creșterea cu 15% a industriei ar înseamnă atingerea unui procent de 10% din PIB-ul local.

Transformarea digitală a multor industrii, precum retail, bancar, energie și utilități, ajută estimările pozitive ale analiștilor. La aceasta se adaugă nevoia din ce în ce mai mare de analiză a datelor, iar dezvoltarea tehnologiilor precum Artificial Intelligence, Robotics sau Machine Learning în marile companii, dar și în cadrul autorităților publice vor ajuta la creșterea și mai puternică a domeniului.